Publicatie: de muis is geen mens

De muis is geen goed modelsysteem voor de mens bij ziektes waar de aanmaak van nieuwe T-cellen een rol speelt. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Kiki Tesselaar, José Borghans (Immunologie, UMC Utrecht) en Rob de Boer (Theoretische Biologie, Universiteit Utrecht). Ze schrijven dat in het tijdschrift Immunity van 24 februari.

Dankzij de grote overeenkomsten in T-cel-immuniteit tussen muis en mens worden inzichten die verkregen zijn uit de muis op grote schaal geextrapoleerd naar de mens. Een jonge muis wordt algemeen gebruikt als modelsysteem voor een kind, een oude muis voor een 60-plusser. Toch is er maar weinig bewijs dat deze vergelijking opgaat.

Zwaar water
Utrechtse experimenteel en wiskundig immunologen laten nu zien hoeveel nieuwe T-cellen mensen en muizen elke dag maken. Gezonde muizen en mensen hebben in deze studie zogeheten ?zwaar water? gedronken. Met deze unieke techniek kon de mate van celdeling en celsterfte in het lichaam worden gevolgd. Wiskundige modellering van de data wees uit dat de dynamiek van T-cellen in mens en muis onvergelijkbaar zijn. Terwijl nieuwe T-cellen in de muis een levensverwachting hebben van enkele weken, leeft de gemiddelde T-cel in de mens zes tot tien jaar.

De rol van de thymus
Naast dit verschil in levensverwachting, blijkt ook dat de bron van nieuwe T-cellen compleet verschillend is in muis en mens. Komen in de muis bijna alle nieuwe T-cellen uit de thymus, in de mens produceert dit orgaan hoogstens tien procent van de nieuwe T-cellen.

“De resultaten van deze studie geven een belangrijke beperking aan in het gebruik van muizenmodellen voor ons begrip van T-cel-dynamiek in mensen”, concluderen de auteurs. “De rol van de thymus in gezonde volwassenen bijvoorbeeld is vreselijk overschat door bevindingen in de muis, waarin de thymus tot op hoge leeftijd de belangrijkste bron van nieuwe T-cellen blijft.”

bron: UMC Utrecht