Supersubsidie voor medicijnonderzoek baby’s

Array

Vijf researchgroepen van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis hebben samen & 2 miljoen gekregen. Dit budget komt ten goede aan onderzoeken naar het toedienen van geneesmiddelen bij kinderen.

antibiotica De subisidies zijn toegekend door ZonMw en het fonds NutsOhra.

Nooit onderzocht
Prof. Dick Tibboel, die de onderzoeken coördineert: “60 tot 85% van alle geneesmiddelen die aan jonge patienten wordt gegeven, is nooit onderzocht bij kinderen.”

Hij vervolgt: “Jarenlang zijn medicijnen over- of ondergedoseerd toegediend. De subsidie maakt het mogelijk richtlijnen te maken voor het toedienen van geneesmiddelen aan kinderen.?

Onderzoeken
Dankzij de & 2 miljoen kan het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis vijf onderzoeken starten:

* Lidwien Hanff van de afdeling Apotheek houdt zich bezig met de vraag: hoe kun je geneesmiddelen optimaal toedienen? Is dat met een injectie, of op een andere manier?

* Zes op de acht kinderen op IC’s krijgen geneesmiddelen om rustig te blijven. Dr. Matthijs de Hoog gaat onderzoeken hoe het effect van het slaapverwekkend geneesmiddel onderbroken kan worden. Dankzij onderbreking zijn patienten wakkerder en kunnen ze sneller zelf ademen.

* Dr. Sakia de Wildt gaat uitzoeken of bepaalde geneesmiddelen radioactief gelabeld kunnen worden, zodat artsen kunnen zien waar deze in het lichaam worden opgenomen.

* Dr. Lissy de Ridder van de afdeling MDL onderzoekt medicijnen tegen darmziekten, zoals de ziekte van Crohn.

* Dr. Barbara de Koning verricht onderzoek naar de optimale wijze van toediening van zuurremmers bij kinderen onder één jaar.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen