Effect van behandeling bij depressie voorspelbaar

Array

Magnetische hersenstimulatie (rTMS) effectieve behandeling
Gunstig behandeleffect bij 78% van depressieve patienten, na gemiddeld 21 sessies. De combinatie van magnetische hersenstimulatie (rTMS) met gesprekstherapie bij de behandeling van depressie geeft deze resultaten blijkt uit een net gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek. Ook lijkt het mogelijk om vooraf middels EEG onderzoek, te kunnen voorspellen of patienten zullen reageren op deze behandeling of niet.

 

rTMS effectieve toevoeging bij gesprekstherapie

In een grootschalig multicenter onderzoek bij 90 patienten met een depressie is onderzocht wat de effecten zijn van magnetische hersenstimulatie (rTMS) gecombineerd met gesprekstherapie. Dit onderzoek had tevens ten doel om te onderzoeken of het mogelijk is om op voorhand te voorspellen welke patienten wel en welke patienten niet zullen reageren op de behandeling. De combinatie van rTMS-behandeling met gesprekstherapie bleek een slagingspercentage van 78% te hebben. Gemiddeld ondergingen patienten 21 behandelingen. De resultaten van dit onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschrift ‘Brain Stimulation’.

 

 

Hersenactiviteit als voorspeller van succes: Personalized Medicine

Bij dit onderzoek is tevens onderzocht of het op voorhand mogelijk is te voorspellen of iemand daadwerkelijk goed zal reageren op deze behandeling of niet. Deze ontwikkeling wordt ook wel ‘Personalized Medicine’ genoemd. Psychologische variabelen zoals persoonlijkheidsfactoren en mate van ervaren angst, stress en depressie waren geen voorspellers voor de effecten van rTMS. Echter, de hersenactiviteit (een zogenaamd kwantitatief EEG ofwel QEEG) die voorafgaande aan de behandeling  in kaart werd gebracht, bleek een goede voorspeller van de effecten van deze behandeling. Indien deze resultaten in een nieuwe patienten populatie bevestigd kunnen worden, zou dit betekenen dat in de toekomst patienten op voorhand geadviseerd kunnen worden over de kans van slagen van deze behandeling.

 

 

Wat is rTMS?

Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS) is een neuromodulatie techniek die o.a. toegepast wordt bij de behandeling van depressie. Bij deze techniek wordt er een elektro-magnetische spoel boven het hoofd geplaatst. Door middel van een pulserend magnetisch veld worden specifieke delen van de hersenen gestimuleerd met als doel de doorbloeding en elektrische activiteit in een bepaald gedeelte van de hersenen te normaliseren. Klik hier voor meer informatie over rTMS bij de behandeling van depressie.

 

Meer informatie over de behandeling kijk op www.brainclinics.com

 

Referentie:

Arns, M., Drinkenburg, W. H. I. M., Fitzgerald, P. B., & Kenemans, J. L. (In Press). Neurophysiological predictors of non-response to rTMS in depression. Brain Stimulation.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen