450.000 euro voor DECO-project
ArrayDr. Joost van Delft van de vakgroep Toxicogenomics van het Maastricht UMC+ en van het Nederlands Toxicogenomics Centrum is gisteren gestart met een nieuw onderzoeksproject: Data-integration for Endpoints, Cheminformatics and Omics (DECO). Hij ontvangt hiervoor 450.000 euro subsidie voor van The European Chemical Industry Council (Cefic- AISBL).
Van Delft: “Het is de bedoeling dat we met DECO aantonen dat een geïntegreerde data-analyse een verbeterde schatting oplevert van de toxiciteit van chemische stoffen en de daarbij betrokken mechanismen”, vat Van Delft de doelstelling kort samen.
Complexe data-analyse van bio-medische gegevens is sinds de opkomst van grote databanken en zware computers die deze taken aankunnen, een wetenschap op zichzelf geworden. Een discipline waarin nog veel (pioniers)werk moet worden verricht, maar waarmee ook veel winst mee valt te halen.
“Toxicologen zagen die winst al snel omdat zij zich bezighouden met het voorspellen van mogelijke effecten op termijn van chemische stoffen op het menselijk lichaam. Deze complexe data-analyses kunnen we daar voor inzetten als vervanging van proefdieronderzoek”, aldus Van Delft. DECO wil die meerwaarde van een geïntegreerde data-analyse duidelijk maken aan de (chemische) industrie en aan de wet- en regelgevers. In het project worden daarvoor zowel publieke als private databases gebruikt.
In DECO werken drie partijen samen: de vakgroep Toxicogenomics van het Maastricht UMC+, TNO in Zeist en BASF in Ludwigshafen. De drie partners beschikken alledrie over grote expertise op het gebied van toxicogenomics en risico-evaluatie van chemische stoffen gebaseerd op moderne methodieken, en werken al vele jaren met elkaar samen in verschillende nationale en internationale onderzoeksprojecten.
De nadruk in DECO ligt op levertoxiciteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van publieke transcriptomics-data van ratten-studies, de bij de afdeling Toxicogenomics opgebouwde database van in vitro transcriptomics data voor meer dan 100 chemicalien, en de private metabolomics database van de chemiereus BASF.
DECO wordt financieel ondersteund door het “Long Range Initiative” van CEFIC, de organisatie waarin de internationale chemische industrie is verenigd om lacunes in de kennis van de gevaren van chemische stoffen te identificeren en te dichten, en om methoden die beschikbaar zijn voor de beoordeling van de daaraan verbonden risico’s te verbeteren.
bron: AZM