Chlamydia sneltesten voldoen niet

Array

Een chlamydia sneltest die binnen 30 minuten een uitslag geeft en veelbelovend leek te zijn, blijkt in de praktijk toch slecht te werken. Dit is de uitkomst van een studie van de GGD Amsterdam die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

De onderzoekers concluderen dat er op dit moment geen goede chlamydia sneltesten zijn, ook niet voor thuisgebruik, die voldoen aan de criteria van de World Health Organization (WHO). De GGD Amsterdam onderzocht, samen met collega’s in Suriname (Dienst Dermatologie en Stichting Lobi), het AMC en de VU, de prestaties van een chlamydia sneltest.

De test leek veelbelovend met een gevoeligheid van meer dan 80 procent in een eerdere studie. Voor het onderzoek werden tussen juli 2009 en februari 2010 ruim 900 vrouwen in Paramaribo met deze sneltest onderzocht op chlamydia in zowel hoogals laagrisicoklinieken voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daarnaast werd van iedere vrouw een monster naar Amsterdam gebracht om met een gangbare test op chlamydia te onderzoeken. Het resultaat van de sneltest werd vervolgens vergeleken met dat van de reguliere test. Lage gevoeligheid

Het onderzoek in Suriname toonde aan dat slechts 41 procent van de vrouwen met een bewezen chlamydia infectie met de sneltest werd vastgesteld. De gevoeligheid van de test was nog lager (12,5 procent) bij de vrouwen die een infectie met weinig chlamydia bacterien hadden. Geen geschikte sneltesten Ook uit eerder onderzoek van de GGD Zuid-Limburg blijkt dat er op dit moment geen geschikte chlamydia sneltesten zijn. Deze dienst evalueerde drie andere chlamydia sneltesten en vond dat de gevoeligheid van de testen tussen de 12 en 27 procent lag. Chlamydia meest voorkomende soa Chlamydia is de meest voorkomende, maar goed te genezen, bacteriele soa.

Vooral voor jonge vrouwen is het een gevaarlijke infectie met mogelijk nadelige gevolgen, zoals eierstokontsteking, onvruchtbaarheid, en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vooral in ontwikkelingslanden is de ziektelast van chlamydia hoog. Er is grote behoefte aan goedkope en snelle testen. De World Health Organization heeft een prioriteitenprogramma om betaalbare en betrouwbare snelle testen te ontwikkelen voor soa’s (www.who.int/std_diagnostics).

In dit programma zijn criteria voor deze sneltesten geformuleerd. Er zijn op dit moment geen chlamydia sneltesten, ook niet voor thuisgebruik, die hier aan voldoen. Bij een sneltest kun je direct de uitslag aflezen en deze verschilt van een test die thuis afgenomen wordt en vervolgens naar een laboratorium word gestuurd. Een betrouwbare chlamydia test kun je bij de huisarts of soapolikliniek van de GGD laten doen.

bron: GGD  Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen