Vicino NHN: regionale eerstelijnsketen voor psychische en sociale problematiek

Array

Huisartsen in de regio Noord-Holland-Noord kunnen sinds 1 januari 2012 de hulp inroepen van praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en andere hulpverleners van Vicino Noord-Holland-Noord (Vicino NHN). Het bijzondere aan Vicino NHN is dat het een multidisciplinaire ketenorganisatie is die zorg en ondersteuning in de buurt organiseert, over de schotten van gezondheidszorg en welzijn  heen.

Samenwerking
Vicino NHN is opgericht op initiatief van de huisartsenorganisaties Noord-Kennemerland en Kop van Noord-Holland, GGZ Noord-Holland-Noord en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ. Deze partijen werken in Vicino NHN nauw samen met regionale partijen op het gebied van maatschappelijk werk, verslavingszorg, kinder- en jeugdpsychiatrie, algemene GGZ  en eerstelijns psychologische zorg. Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ kunnen specialisten inschakelen die werkzaam zijn bij de ketenpartners voor advies, diagnostiek of korte interventies, bijvoorbeeld een kinder- en jeugdpsychiater of een verslavingsdeskundige.

Een van de doelstellingen van Vicino NHN is zoveel mogelijk mensen in de eerste lijn, dicht bij huis te helpen. Dat maakt de zorg laagdrempelig voor de patient en draagt bij aan het betaalbaar houden van de geestelijke gezondheidszorg op de lange termijn. Als het nodig is, kan de tweede lijn wel heel snel ingeschakeld worden.


Innovatiebeleidsregel

Vicino NHN is in 2010 gestart als pilot. De NZa gaf vorig jaar toestemming om het initiatief te financieren voor een periode van drie jaar op basis van de innovatiebeleidsregel. Dat maakte het voor Coöperatie VGZ mogelijk om afspraken te maken. Coöperatie VGZ ondersteunt Vicino NHN, omdat het helpt zorg dicht bij de klanten te brengen en bijdraagt aan beheersing van de kosten.

De hulp die vanuit Vicino NHN wordt geboden kan bestaan uit een traject van een aantal gesprekken met een hulpverlener of ondersteuning bij het gebruik van online cursussen voor zelfmanagement. Ook onderhoudt de hulpverlener regelmatig contact met mensen die langer bestaande, stabiele psychische problemen hebben.
Vanaf 2012 is Vicino NHN beschikbaar in een aantal huisartsenpraktijken in de regio’s Noord-Kennemerland en Kop van Noord-Holland. In de komende jaren zal het concept verder verspreid worden over deze regio’s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen