Extra eiwitinname verlaagt bloeddruk

Extra inname van eiwit verlaagt de bloeddruk van mensen met overgewicht. Dat concludeerden onderzoekers uit Wageningen, Groningen en Maastricht eind vorige maand in the American Journal of Clinical Nutritrion.

Al enige tijd bestaat het idee dat een dieet met een relatief groot aandeel eiwitten de bloeddruk kan verlagen. Enkele epidemiologische studies lieten dit verband zien en enkele experimenten ook, hoewel die minder overtuigend zijn. Daarom besloot het Top Instituut Food & Nutrition ? waaraan Wageningen UR (University & Research centre), de Rijksuniversiteit Groningen en UniversiteitMaastricht deelnemen – dit verband nogmaals te onderzoeken.

De Universiteit Maastricht ‘ leider van deze studie ‘ vroeg proefpersonen met overgewicht vier weken lang bij de maaltijd een drank te consumeren. Bij de ene helft ging het om een eiwitdrank die de eiwitinname met ongeveer tien energieprocent verhoogde. Bij de andere helft om een koolhydraatdrank. Na een maand maten de onderzoekers de bloeddruk.

De proefpersonen met extra eiwit hadden een lagere bloeddruk dan de mensen met koolhydraten. Hun bovendruk was bijna vijf mmHg gezakt, hun onderdruk 2,7. ?Voor een voedingsinterventie is dat een groot effect’, zegt Marianne Geleijnse die vanuit Wageningen UR een bijdrage leverde aan dit experiment. ?Maar voor één individu is die verlaging relatief klein in vergelijking tot medicijnen.’ Toch is dit resultaat – dat eind februari werd gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutritrion -  wel degelijk relevant. ?Als de bloeddruk in de totale Nederlandse bevolking gemiddeld met vijf mmHg zou dalen, geeft dat naar verwachting veertien procent minder sterfte aan beroerten en negen procent minder sterfte aan hartinfarcten’, aldus Geleijnse.

Waarom een extra eiwitinname de bloeddruk verlaagt, weten de onderzoekers nog niet. Dat onderzoekt Karianna Teunissen-Beekman, een Maastrichtse promovendus. Misschien veranderen de extra eiwitten het functioneren van de nieren, de darmen of het zenuwstelsel, aldus Geleijnse. ?Maar de verlaging van de bloeddruk kan ook komen door de lagere inname van koolhydraten in plaats van de hogere inname van eiwitten.’ Doordat het werkingsmechanisme nog niet duidelijk is en er ook geen volledig beeld is van de nadelen van extra eiwitinname, geven de onderzoekers consumenten nog geen algemeen advies om de eiwitconsumptie te verhogen.

Bron: Nieuwbank