Gelderse subsidie voor onderzoek naar relatie voeding en het brein

Array

Een consortium van een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen waaronder Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen en Humane Voeding van Wageningen Universiteit, gaat testsystemen ontwikkelen die voorspellen hoe voeding en het brein elkaar kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan een beter begrip van perceptie en keuze- en eetgedrag ontstaan.

Ook kunnen mogelijk vroegtijdige signalering van bijvoorbeeld obesitas, eetstoornissen en ouderdomsverschijnselen zoals geheugenverlies worden ondersteund.

Een aandachtspunt in het project is het begrijpen en visualiseren van het keuze- en koopgedrag van de consument. Hierbij wordt onder andere onderzocht waarom consumenten bepaalde producten (on)aantrekkelijk vinden of beleven, en hoe ze kiezen of kopen. Als dat duidelijk is, kan in een vroeg stadium van productontwikkeling bepaald worden wat wel en niet aanslaat om hiermee het traject van productontwikkeling en markintroductie te verbeteren.

Smaakbeleving en “Food for Health”
Verder kijken de onderzoekers naar wat er in de hersenen gebeurt bij het eten van voedsel. Welke ingredienten dragen bijvoorbeeld bij aan een prettige beleving van het voedingsproduct? Geeft een energie- of zoutarm product nog steeds eenzelfde voldoening of ga je dan meer of anders eten ter compensatie? Met de testresultaten kunnen bovendien voedingsingredienten of supplementen ontwikkeld worden die bijvoorbeeld obesitas of ouderdomsaandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer mogelijk positief kunnen beïnvloeden of mensen langer gezond en in goede (hersen-) conditie kunnen houden.

Voedselinnovatie
De onderzoeksresultaten van dit project zijn interessant voor de levensmiddelenindustrie, consumentenonderzoekers, ziekenhuizen en zorginstellingen. Door het project wordt de regio geprofileerd als een belangrijke leverancier van bijzondere kennis op het gebied van voedselinnovatie, brein en de praktische ontwikkeling van systemen. Het uitgebreide samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen geeft een impuls aan food, health & technology in Oost-Nederland.

EFRO-subsidie
De samenwerkende partners Donders Institute for Brain, Cognition & Behaviour – Radboud Universiteit Nijmegen, Humane Voeding – Wageningen Universiteit, Packaging Design and Management – Universiteit Twente, H.J. Heinz, Noldus Information Technology, NIZO Food Research, Green Dino, Essensor, TMSi en Artinis Medical Systems ontvangen voor het project FOCOM: Food and Cognition Modelsystems ruim 2,1 miljoen euro euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), 400.000 euro van de provincie Gelderland en ruim 1,9 miljoen euro van het Rijk. De partners investeren zelf ruim 4 miljoen euro.

bron: Provincie Gelderland, 06/03/12

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen