Volop reacties op nieuwe beroepsprofielen

Array

Al maanden werd er uitgekeken naar de uitkomsten van V&V2020. Het op 8 maart  gepresenteerderapport V&V2020-Leren van de toekomst en de drie nieuwe  beroepsprofielen roepen veel reacties op binnen de beroepsgroep en ook van andere veldpartijen. Zo reageren opleiders, zorginstellingen en  patientenorganisaties. ‘?Dit nieuwe beroepsprofiel zal ons helpen om nóg beter  die kwaliteit van zorg te bieden die onze patienten zo verdienen.’

De HBO-raad zegt de beweging tot duidelijke positionering en taakherschikking van de verpleegkundigen te ondersteunen. Ook de opleidingen HBO-V laten weten het nieuwe beroepsprofiel van verpleegkundige te omarmen. De lectoraten en hoogleraren in zorg en verpleegkunde, ZonMw en zorginstellingen als het st. Antonius Ziekenhuis en Delta Psy hebben positief gereageerd. Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg reageert: ‘De beroepsprofielen moeten nog een lange weg afleggen voordat ze in praktijk gebracht kunnen worden. Wij hopen dat politiek Den Haag en sociale partners (bonden en werkgevers in de zorg) deze weg voortvarend zullen bewandelen.’ Er zijn ook kritische reacties, onder andere over het nieuwe beroepsprofiel zorgkundige.

Complimenten voor beroepspgroep
Op de social media is de publicatie zeker niet ongemerkt voorbij gegaan. Zo laat GGD Nederland via twitter weten: ?Presentatie nieuwe beroepsprofielen! Belangwekkend dat er toekomstgericht gedacht wordt met de complimenten voor de beroepsgroep.’ En Jos de Blok, directeur Buurtzorg twittert: ‘Morgen tijd voor de nieuwe beroepsprofielen V&VN 2020, power to the nurses! Verpleegkundigen nemen de leiding over het vak!’. Leo Kliphuis, directeur Landelijke Vereniging Georganiseerde Eerstelijn twittert: ‘Mooi statement van de verpleegkundigen’.

En de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties reageert via twitter met: ‘Een goede zaak: nieuwe beroepsprofielen verpleegkundige waarborgen zorg aan kankerpatienten.’

Zie ook website V&VN

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen