Siemens ontwikkelt met nieuwe partners innovatieve tests voor behandeling HIV en hersenkanker

Array

Siemens Healthcare Diagnostics gaat met twee nieuwe partners, ViiV Healthcare en Tocagen, innovatieve diagnostische tests voor behandeling van HIV en hersenkanker ontwikkelen. Met deze zogenoemde companion diagnostics treedt Siemens toe tot een belangrijk en snelgroeiend segment van de markt voor in-vitro-diagnostiek.

De samenwerking tussen Siemens en ViiV Healthcare richt zich op klinische studies met Celsentri/Selzentry (maraviroc). Dit is een CCR5-coreceptor antagonist voor de behandeling van CCR5-trope HIV. Doel is uiteindelijk om een diagnostische test op de markt te brengen die een arts meer inzicht geeft bij welke patienten welke behandeling effectief is. “De samenwerking ligt in het verlengde van ons streven om nog beter tegemoet te komen aan de behoeften van patienten en daarvoor innovatieve therapeutische benaderingen te ontwikkelen”, aldus dr. John Pottage van ViiV Healthcare.

De samenwerking tussen Siemens en Tocagen begint met diagnostische tests ter ondersteuning van klinische studies met de unieke virale gentherapie van Tocagen (Toca 511 en Toca FC). Eerst wordt de behandeling van primaire hersenkanker onderzocht. Vervolgens worden mogelijk diagnostische tests voor therapiemonitoring op de markt gebracht. “Wij zien de ontwikkeling van de vereiste diagnostische tests met de juiste diagnostische partner als een belangrijk onderdeel van het succesvol op de markt brengen van Toca 511 & Toca FC”, aldus Harry E. Gruber, CEO van Tocagen.

Het inzetten van companion diagnostics geldt als een belangrijke stap voor de totstandbrenging van gepersonaliseerde zorg. Het draait hierbij om klinische tests die zijn gekoppeld aan een specifiek geneesmiddel of een specifieke therapie. En juist deze combinatie helpt artsen bij het maken van de keuze voor de juiste behandeling of het juiste geneesmiddel. Farmaceutische ontwikkelaars stellen met behulp van technologie en wetenschap vast welke subpopulaties van patiënten waarschijnlijk meer of minder goed zullen reageren op een bepaald geneesmiddel of een bepaalde therapie en welke waarschijnlijk meer of minder gevoelig zijn voor nadelige bijwerkingen1.

De markt voor companion diagnostics vertegenwoordigt naar verluidt het snelst groeiende segment in de in- vitro diagnostiek. Dit komt vooral door de vraag naar geneesmiddelen die veiliger en hoogwaardiger zijn dan het bestaande aanbod2.

De activiteiten van Siemens op het gebied van companion diagnostics vormen een aanvulling op de ontwikkelingen rondom Next Generation Sequencing. Hiervoor knoopt Siemens relaties aan met farmaceutische bedrijven om zowel expertise uit te wisselen op het gebied van klinisch onderzoek als diagnostische tests te ontwikkelen en op de markt te brengen. “Door onze aanwezigheid op de opkomende markt voor companion diagnostics kunnen we ons innovatievermogen en onze klinische kennis optimaal benutten om geneesmiddelen veiliger en effectiever te maken”, aldus Michael Reitermann, CEO van Siemens Healthcare Diagnostics. “Bovendien komt Siemens in aanraking met nieuwe soorten therapie die de zorgverlening kunnen verbeteren en gepersonaliseerde geneeskunde binnen handbereik brengen.”

Door met de twee samenwerkingsverbanden de mogelijkheden van in-vivo en in-vitro-diagnostiek optimaal te benutten, vergroot Siemens haar wereldwijde aanwezigheid op de zorgmarkt. Dit is tevens een van de doelen in de onlangs uitgebrachte Siemens Agenda 2013: een tweejarig wereldwijd initiatief om het innovatie- en concurrentievermogen van de sector Siemens Healthcare verder te versterken.

ViiV Healthcare, opgericht door GlaxoSmithKline en Pfizer, is een internationaal opererende, specialistische onderneming die actief is op het gebied van de behandeling van en zorg voor mensen met HIV. Doel is meer inzicht te verwerven in HIV/AIDS. Daarbij kiest het bedrijf een nieuwe benadering bij het op de markt brengen van nieuwe, effectieve HIV-geneesmiddelen en steunt het gemeenschappen die door HIV zijn getroffen. Kijk voor meer informatie over ViiV Healthcare op www.viivhealthcare.com.

Tocagen Inc. is een bio-farmaceutische onderneming die klinisch onderzoek verricht naar de ontwikkeling en het op de markt brengen van gentransferproducten voor de behandeling van kanker. Tocagen richt zich in eerste instantie op behandelingen voor patiënten met kanker in een gevorderd stadium, waarvoor momenteel geen geschikte behandeling bestaat. Het onderzoeksgeneesmiddel Toca 511 & Toca FC is het belangrijkste product van Tocagen. Dit combinatieproduct wordt momenteel getest in klinische studies met patiënten met terugkerende hooggradige gliomen, zoals glioblastoma multiforme. Kijk voor meer informatie op www.tocagen.com.

De sector Healthcare van Siemens behoort wereldwijd tot de grootste aanbieders in de gezondheidszorg en is toonaangevend op het gebied van medische beeldvorming, laboratoriumdiagnostiek, ziekenhuisinformatietechnologie en hoortoestellen. De producten en oplossingen van Siemens bestrijken de gehele keten van patiëntenzorg: van preventie en vroegtijdige herkenning tot en met diagnose, behandeling en nazorg. Door optimalisering van de klinische werkprocessen, gericht op de voornaamste ziektebeelden, zorgt Siemens er bovendien voor dat de gezondheidszorg sneller, beter en kosteneffectiever wordt. Siemens Healthcare heeft wereldwijd circa 51.000 medewerkers in dienst en heeft vestigingen over de hele wereld. In het boekjaar 2011 (ultimo 30 september) realiseerde de sector een omzet van 12,5 miljard euro en een winst van circa 1,3 miljard euro. Voor meer informatie zie www.siemens.com/healthcare.

1 http://www.dddmag.com/article-Companion-Prospecting-91211.aspx

2 http://www.prnewswire.com/news-releases/companion-diagnostics-world-market-outlook-2011-2021- 130991083.html en http://www.visiongain.com

Bron: Siemens Nederland N.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen