Gewicht op maat – overgewicht bij Hindoestaanse jongeren

Array

Het is belangrijk dat kinderen en ouders zich bewust zijn van de gevolgen die overgewicht met zich meebrengt. FORUM wil in gesprek komen met ouders, kinderen en deskundigen uit Hindoestaanse kringen om over dit onderwerp van gedachten te wisselen.

Uit gesprekken die FORUM heeft gevoerd met de Hindoestaanse gemeenschap blijkt dat onder deze kinderen overgewicht een groot probleem vormt. Maar zijn de initiatieven en activiteiten om overgewicht aan te pakken wel voldoende bekend?

Onderwerpen om te bespreken zijn:

– hoe kunnen we er voor zorgen dat Hindoestaanse kinderen gezonder gaan leven?

– bent u op de hoogte van de maatregelen en initiatieven om overgewicht tegen te gaan en zijn deze maatregelen effectief?

Voor deze bijeenkomst nodigen wij naast ouders en kinderen ook gezondheidsspecialisten en schoolmaatschappelijk werkers uit.

Overgewicht is ook in Utrecht een groot probleem. Uit het actieplan ?Gezond Utrecht!? blijkt dat 1 op de drie kinderen lijdt aan overgewicht. Met het gezondheidsprogramma Gezond Gewicht zet de gemeente in op het voorkomen van overgewicht in achterstandswijken, kwaliteitsverbetering van de zorg voor kinderen en het stimuleren van een verbeterde leefstijl. Diverse activiteiten, waarbij ook ondermeer consultatiebureaus en basisscholen zijn betrokken, worden in de Utrechtse wijken uitgevoerd.

Er is momenteel veel politieke en wetenschappelijke aandacht voor het thema overgewicht. Het rapport ?Nederland de maat genomen? van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toont aan dat deze aandacht terecht is. Het blijkt namelijk dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Dit kan tot (ernstige) fysieke en psychische gezondheidsklachten leiden. Mensen die lijden aan overgewicht zijn zich niet altijd bewust van deze gevolgen, ondanks de campagnes en initiatieven tegen overgewicht.

Datum en plaats
Zaterdag 7 april 2012
De bijeenkomst begint om 13.00 uur (inloop) en is afgelopen om 15.30 uur.
Trefcentrum OASE
Cartesiusweg 11
Utrecht

Organisatie
De bijeenkomst wordt georganiseert door FORUM i.s.m. met stichting ASHA.

Meer informatie
FORUM
Fatima Alaoui

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen