VU-wetenschappers: fundamentele verandering wereldwijd milieubeleid vereist

Array

Maatregelen moeten goede en snelle besluitvorming mogelijk maken
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam pleiten met een groep toonaangevende wetenschappers in tijdschrift Science voor een dringende fundamentele verandering van het wereldwijde milieubeleid. Zo’n verandering is nodig om het toenemende aantal milieurampen, zoals overstromingen, voedsel- en waterschaarste en afname van biodiversiteit, op effectieve wijze het hoofd te kunnen bieden. Het artikel in Science is bedoeld als bijdrage aan de Verenigde Naties (VN) Conferentie over duurzame ontwikkeling die in juni 2012 in Rio de Janeiro zal plaatsvinden.

VN-raad voor Duurzame Ontwikkeling
Om duurzame ontwikkeling binnen de VN beter te integreren stellen de wetenschappers voor om op korte termijn een VN-raad voor Duurzame Ontwikkeling op te richten. Daarnaast zou het Milieuprogramma van de VN moeten worden opgewaardeerd tot een volwaardige VN-organisatie. Deze maatregelen maken volgens de wetenschappers goede en snelle besluitvorming mogelijk. Om de individuele verantwoordelijkheid te verstevigen zouden burgers beter moeten worden vertegenwoordigd in de organen voor het wereldwijde milieubeleid. Om te zorgen dat ook arme landen duurzaam kunnen ontwikkelen pleiten de wetenschappers bovendien voor meer financiele steun aan die landen, bijvoorbeeld door de wereldwijde invoering van een vliegtaks.

Stapsgewijze veranderingen niet langer toereikend
Frank Biermann, eerste auteur van het artikel in Science, directeur van de Earth System Governance Project en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “Beleidsmakers moeten van koers veranderen om snelle en onomkeerbare veranderingen in het milieu een halt toe te roepen. Om dit waar te maken zijn stapsgewijze veranderingen in het milieubeleid niet langer toereikend. Het internationale beleid moet structureel veranderen, zowel binnen als buiten de VN , met zowel publieke als private deelnemers.”

Earth System Governance Project
Alle 32 auteurs van het artikel zijn aangesloten bij het Earth System Governance Project, een wereldwijde onderzoeksalliantie van honderden onderzoekers en toonaangevende onderzoeksinstellingen, dat gespecialiseerd is in wetenschappelijk onderzoek naar internationaal en nationaal bestuur rondom milieuvraagstukken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen