Rokers op weg geholpen met nieuwe stoppen-met-rokentest

Op 15 maart heeft de landelijke stoppen-met-rokenorganisatie Prostop een nieuwe website geopend die rokers de mogelijkheid biedt om verder te komen met de afweging of ze zullen stoppen met roken of niet, en zo ja op welke manier ze dat het beste kunnen doen. Interessant aan de opzet is dat alle soorten rokers er van kunnen profiteren, niet alleen zij die op korte termijn een stoppoging willen doen, maar ook rokers die gewoon eens willen nadenken hoe ze er voor staan. De site biedt namelijk een pakket aan met verschillende testen.

De website www.stoppenmetrokentest.nl biedt een aantal interessante opties voor de roker. De makkelijkste ingang is een motivatietest die door middel van slechts zeven vragen uitsluitsel geeft over wat voor roker iemand is. Het testrapport legt uit waar iemand nu staat en wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn. Er wordt geen druk op de roker gelegd om iets te doen. Het gaat immers om “vrijheid blijheid!” en stoppen met een verslaving is een individuele keus die iemand alleen zelf kan maken. Als iemand er voor kiest om voorlopig verder te roken maar wel regelmatig geïnformeerd te willen worden over allerlei aan roken gerelateerde thema’s, dan bestaat ook de mogelijkheid om af en toe een nieuwsbrief te ontvangen. Ook wordt de roker op het spoor gebracht van informatie die interessant kan zijn.

Rokers die het moeilijk vinden om een beslissing te nemen over al dan niet stoppen kunnen ook heel gericht een test invullen die hen helpt “de balans op te maken”. Die test helpt om in de wirwar van overwegingen even precies op een rijtje te zetten wat de roker in kwestie drijft om te roken en wat aanzet tot stoppen. Een waardevolle tool om een goed gefundeerde beslissing te nemen. Want alleen vanuit een duidelijke beslissing is een stoppoging goed vol te houden, aldus Prostop.

Mensen die al weten dat ze willen stoppen, kunnen ook terecht bij een derde test, waarmee ze hun eigen ‘rokersprofiel’ kunnen bepalen. Die test geeft uitsluitsel over wat voor roker iemand is en waar hij of zij rekening mee moet houden als er een stoppoging gedaan wordt. Het maakt natuurlijk veel uit of iemand een gezelligheidsroker is of iemand die regelmatig en veel rookt en waarschijnlijk een veel grotere nicotineafhankelijkheid heeft.

Naast heel veel tips die rokers op de site kunnen vinden, kunnen ze ook gebruik maken van van diverse links naar extra mogelijkheden, bijvoorbeeld naar een rekenmodule om te bepalen wat stoppen kost en oplevert, en naar contact met andere rokers via twitter of facebook. Met andere woorden: de site is een grabbelton waar iedereen uit kan halen wat hij nodig heeft!