De EPD-scan: meten wat je niet ziet

Array

Medische dossiers zijn vaak incompleet en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Maar hoe weet je of er iets ontbreekt? Met de EPD-scan: een meetinstrument, dat in Twente met succes is ingezet om de dossiervoering te verbeteren. Onderzoekers van het NIVEL zetten nut en noodzaak van de EPD-scan uiteen in Medisch Contact.

Vorig najaar bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een rapport uit over ICT in de zorg. Medische dossiers blijken vaak niet op orde zijn, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het medicatiedossier is bijvoorbeeld niet altijd volledig en up-to-date, diagnoses zijn niet altijd op een standaardmanier vastgelegd of allergieen voor geneesmiddelen blijken niet geregistreerd te worden. Maar hoe weet je of een dossier op orde is? Je ziet immers niet wat er niet is geregistreerd.

Doorlichten
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), het NHG en onderzoeksinstituut IQ healthcare ontwikkelden een instrument waarmee huisartsen hun patientendossiers kunnen doorlichten. De EPD-scan is gebaseerd op NHG-richtlijnen voor dossiervorming en gegevensuitwisseling met de huisartsenpost. De EPD-scan omvat onder meer indicatoren voor de volledigheid van de diagnosecodering, het werken met ziekte-episodes, actualiteit van het
medicatiedossier en medicatieveiligheid.

Huisartsenpraktijken die deelnemen aan  een van de onderzoeksnetwerken van het NIVEL krijgen jaarlijks de resultaten van de EPD-scan.

Samenwerkingspartners
– NHG
– IQ Healthcare

bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen