Meer inslaapproblemen bij werkenden boven de dertig

0
201

Niet fit op het werk door slaapproblemen? Dat is het thema van de Nationale Slaapdag, zaterdag 24 maart. Het Slaapcentrum van het Martini Ziekenhuis sluit hierbij aan. Specialisten en verpleegkundigen houden die dag van 10.00 tot 14.00 uur doorlopend lezingen en demonstraties over onder meer slaaponderzoek, slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen en slaaphygiene. ‘Wij zien steeds meer mensen met inslaapproblemen, met name werkende mannen en vrouwen boven de dertig’, zegt Wendelien Bohmers, gezondheidszorgpsycholoog.

Slecht slapen heeft diverse oorzaken, van OSAS (slaapapneu) en zogenoemde restless legs tot in- en doorslaapstoornissen. Bohmers speelt een belangrijke rol bij laatstgenoemde stoornissen. ‘Mensen liggen wel tien uur in bed, waarvan ze er maar vijf of zes slapen. Die slapeloosheid ontstaat door een verstorende factor, die verschillende oorzaken kan hebben. Bijvoorbeeld stress op het werk, onzekerheid over ontslag, een verhuizing of geboorte. Onregelmatige werktijden, maar ook genetische factoren maken dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van slapeloosheid. Zorgen over slaaptekort, te lang in bed liggen en negatieve associaties met het slapen, kunnen leiden tot een chronisch slaapprobleem.’

Inslaapstoornissen
Sinds bijna een jaar kunnen patienten met insomnie (slapeloosheid met in-/doorslaapproblemen en/of te vroeg ontwaken) in het Martini Ziekenhuis terecht voor individuele cognitieve gedragstherapie. ‘Dat houdt in dat we zowel naar het gedrag als naar de gedachten van de patient kijken. We werken in de diagnostiek en behandeling samen met andere specialisten, zoals de neurologen, KNO- en longartsen. De kracht is dat elke patient een uitgebreid diagnostisch traject doorloopt en dan gericht naar de Medische Psychologie wordt verwezen. Elke patient krijgt een individueel behandelplan.‘ Bohmers zelf richt zich daarbij met name op het omgaan met het slaapprobleem. Met gedragsmatige adviezen en slaaphygiene is er vaak wat aan te doen.

Warm bad
‘Zorg bijvoorbeeld dat je lichaamstemperatuur niet al te hoog is. Een warm bad nemen, vlak voor het naar bed gaan, raad ik af. Dat geldt ook voor sporten, doe dat vroeger op de avond. Probeer overdag inspanning en rust af te wisselen.’ Bohmers heeft het afgelopen jaar tientallen patienten begeleid aan de hand van een slaapplan. De behandeling bestaat uit maximaal tien gesprekken. Voor het najaar heeft de gezondheidszorgpsycholoog nog een aantal nieuwe initiatieven op het programma staan, waaronder een groepsbehandeling voor mensen met slapeloosheid.

Bron: Martini Ziekenhuis

Vorig artikelPatient empowerment XXL
Volgend artikelTwitter-lunch met BN-ers voor stofwisselingsziekte #energy4all
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.