Half Nederland kent belang vitamine D niet

Bijna de helft van de Nederlanders weet niet dat kinderen onder de 4 jaar en vrouwen boven de 50 extra vitamine D nodig hebben. Toch slikt driekwart van de Nederlanders voedingssupplementen.

Dat blijkt uit een online enquête van GezondheidsNet.nl in samenwerking met het Vitamine Informatie Bureau. Aan het onderzoek namen bijna 2500 volwassenen deel.

Vitamine D
Nog niet de helft van de ondervraagden weet dat voor vrouwen boven de 50 jaar de aanbeveling geldt om een vitamine D-supplement te slikken. Dat kinderen tot 4 jaar extra vitamine D nodig hebben, is bij bijna 40 procent niet bekend. Gelukkig weten de meeste mensen wel dat vitaminen essentieel zijn voor de weerstand (80 procent) en dat hoe meer vitaminen, hoe beter niet op gaat (85 procent).

Supplementen
Van de ondervraagden slikt 72 procent wel eens een voedings-supplement. De meeste mensen gebruiken voedingssupplementen het hele jaar door. Een vijfde slikt alleen in de winter. De belangrijkste reden om supplementen te slikken is als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ook het verhogen van de weerstand is voor veel mensen een belangrijke beweegreden.

Informatiebronnen
Internet is duidelijk de meest gebruikte bron als het aankomt op informatie over voedingssupplementen. Ook het etiket en de dokter of dietist worden regelmatig geraadpleegd. Daarbij wordt de dokter als meest betrouwbare bron gezien, maar ook internet scoort hoog. Vrienden, familie, radio en televisie worden minder gebruikt en ook minder vertrouwd.

Kennis
Mensen die supplementen slikken, beantwoorden kennisvragen over vitaminepillen beduidend beter. Consumenten die informatie van internet of van etiketten op de verpakking halen hebben gemiddeld de meeste antwoorden goed. Opvallend is daarnaast dat mensen met hbo en mbo de vragen vaker goed beantwoorden dan mensen met een universitaire achtergrond.

Claims
Driekwart van de consumenten denkt dat ze wel eens misleid worden door de informatie op de verpakking van voedingsmiddelen en supplementen. Opvallend is dat 65-plussers minder sterk dit gevoel hebben. Bijna de helft geeft aan ook altijd op de claims op een verpakking te letten.

Slechts 27 procent wist dat de EFSA (Europese Voedsel en Waren Autoriteit) alle claims die op verpakkingen mogen staan heeft beoordeeld. Dit zijn vooral jongeren, mensen met een hoog opleidingsniveau of mensen die supplementen slikken. Meer dan 90 procent is dan ook van mening dat er strenger moet worden gecontroleerd of alle informatie op verpakkingen wel klopt.

bron: Gezondheidsnet. nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen