Isala klinieken Zwolle kiezen elektronisch verpleegkundig dossier Apenio®
ArrayVandaag spraken wij met Jan van de Beek, directeur van CarePoint Nederland. Hij is investeerder in zorgprojecten. Als zodanig al langere tijd op zoek naar interessante innovaties voor de zorg. Met een financiele achtergrond heeft hij een heldere visie op waar de zwakke punten voor nu en in de toekomst liggen in de zorg. Zo stelt hij dat de kosten voor de verpleegkundige zorg in bijvoorbeeld ziekenhuizen vele malen hoger zijn dan de kosten voor de medische staf. Voor de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter, niet alleen door gebrek aan kwantiteit, maar ook door de gevolgen daarvan voor de kwaliteit. Dat geconstateerd hebbende is hij op zoek gegaan naar software die een ondersteunende rol kan betekenen voor de grote groep verpleegkundigen. In Duitsland vond hij Apenio®, software die is ontwikkeld door en voor verpleegkundigen. De Iaala klinieken in Zwolle zijn de eerste instelling in Nederland die overgaan naar dit elektronisch verpleegkundig dossier. Als wij spreken is de gefaseerde uitrol van Apenio® begonnen.
De verpleegkundigen besteden de meeste tijd aan de patientenzorg en vormen de grootste groep van zorgprofessionals binnen de Isala klinieken. In augustus 2013 nemen de Isala Klinieken de nieuwbouw in gebruik. Dan dienen alle verpleegkundige dossiers gedigitaliseerd te zijn. Doel daarvan is standaardisatie en kwalitatieve borging van zorgprocessen en bijbehorende zorgpaden.De kwalitatieve borging wordt mogelijk gemaakt door een ver gaande standaardisatie van terminologie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van reeds bestaande standaarden, zoals Snomed, een standaardisatie van taalgebruik in de zorg. Dit voorkomt onder meer verwarring bij de dagelijkse overdracht van patienten. Niet alleen intern (intramuraal) binnen een zorginstelling, maar ook tussen zorginstellingen onderling (transmuraal). Jan van der Beek laat zien hoe op uiterst eenvoudige wijze een patient die van het ziekenhuis overgeplaatst wordt naar een verpleeghuis met een paar klikken in het systeem ook digitaal verhuisd kan worden. Er gaan geen gegevens verloren. Alle gegevens, inclusief bijvoorbeeld röntgenfoto’s, blijven aan de patient gekoppeld. Daarmee staat de patient volledig centraal in het gehele zorgpad. Door vermindering van de administratieve lastendruk wordt de verpleegkundige in staat gesteld meer persoonlijke zorg aan de patient te besteden.

Drs. Wendela Hingst, directeur Isala Klinieken en Drs. Jan van der Beek, directeur CarePoint Nederland B.V.
Een ander mooi voorbeeld dat hij laat zien is het opmeten van de grootte van een doorligplek, decubitus. Dit laatste is een bekend en groot probleem voor chronische patienten. De verpleegkundige kan een foto maken van de doorligplek, die inladen in Apenio®, en vervolgens op eenvoudige wijze de grote van die plek vastleggen. Door dit regelmatig te doen ontstaat een grafische weergave van de ontwikkeling van decubitus. Voor de dagelijkse praktijk van groot belang om efficient en effectief decubitus te bestrijden.
Apenio is een web gebaseerd transmuraal Elektronisch Verpleegkundig Dossier voor zowel acute als langdurige zorg. Het Instituut voor Zorg en Verpleegkundig onderzoek van de Universiteit van Bremen heeft, in nauwe samenwerking met verpleegkundigen uit de praktijk en het softwarehuis Atacama GmbH, Apenio ontwikkeld. CarePoint Nederland B.V. heeft de Nederlandse versie ontwikkeld. Apenio® wordt inmiddels aan 22.000 bedden toegepast in Duitsland en Oostenrijk.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jan van der Beek, [email protected] en op www.carepoint.nl