TNF-alfaremmers via de universitaire poliklinische apotheek: Reumapa..

Array

Ruim driehonderd reumapatienten krijgen hun TNF-alfaremmers sinds 1 januari 2012 niet langer van externe zorgservicebedrijven, maar van de universitaire poliklinische apotheek van VUmc. Prikinstructies worden gegeven door reumaverpleegkundigen. Voor apotheek én afdeling was de overheveling van de TNF-alfaremmers naar het ziekenhuisbudget een ingrijpende operatie.

“In het najaar hebben we een enorme slag gemaakt met het aanschrijven van alle patienten en het verzamelen van gegevens”, vertelt het hoofd van de universitaire poliklinische apotheek (UPA), Lonneke Timmer. “Al deze patienten hadden per 1 januari acuut hun geneesmiddelen nodig, dus we hebben voldoende voorraad thuisbezorgd tot hun eerstvolgende polibezoek. Patienten halen nu hun medicijnen zo veel mogelijk zelf op bij onze apotheek, maar we hebben ook een bezorgservice georganiseerd voor de keren dat ze niet in het ziekenhuis kunnen komen. Voor de patienten die de injecties niet zelf kunnen toedienen is er een prikservice aan huis.”

Grote verandering
Reumatoloog Irene van der Horst-Bruinsma, hoofd van de polikliniek reumatologie: “Ook voor ons is dit een grote verandering. Omgerekend is één verpleegkundige de hele week bezig met het ondersteunen en voorlichten van patienten, bijvoorbeeld over het injecteren van de medicijnen. We willen de patient uiteraard dezelfde zorg bieden als voorheen met de zorgservicebedrijven.”

Bij VUmc staan in totaal zo’n twaalfhonderd patienten onder behandeling voor reuma en aanverwante ziektes. Ongeveer een kwart van hen gebruikt TNF-alfaremmers: ontstekingsremmers die via een injectie worden toegediend. Van der Horst: “Deze patienten reageren onvoldoende op medicijnen in pilvorm. TNF-alfaremmers zijn dus belangrijke medicijnen, maar wel duur. We waren al heel secuur met het voorschrijven van deze medicijnen, maar we proberen nu nog zorgvuldiger te zijn omdat we wel uit moeten komen met het beschikbare budget.”

Beter systeem
De overheveling van de TNF-alfaremmers naar het ziekenhuisbudget is een verplichting die is opgelegd door de rijksoverheid. De minister hoopt hiermee uiteindelijk geld te besparen op de gezondheidszorg. De reumatoloog ziet zeker ook andere voordelen. “Kwalitatief is het ook een beter systeem. Dankzij de kortere lijnen binnen het ziekenhuis kunnen we de zorg beter organiseren. Het voordeel is dat onze verpleegkundigen de patient goed kennen en dicht bij de artsen staan. Zo nodig kunnen ze makkelijk even binnenlopen voor extra consultatie.”

Timmer: “De samenwerking tussen de apotheek en de specialisten loopt bijzonder goed. We hebben vrijwel dagelijks contact met de reumaverpleegkundige. Daardoor krijgen we meer zicht op de patienten en kunnen we gerichtere keuzes maken.”

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen