UMC St Radboud vraagt patiënten naar hun ervaringen

Array

Leren van ervaringen van patienten
Bij het verbeteren van de zorg zijn de ervaringen van patienten waardevol. Het UMC St Radboud start eind maart met een ziekenhuisbrede meting naar de ervaringen van patienten over de geleverde zorg. Dat gebeurt met behulp van de Consumer Quality (CQ)-index, een gestandaardiseerde methode om de ervaringen van patienten in kaart te brengen.

De meting met de CQ-index start onder patienten die in de tweede helft van 2011 opgenomen zijn geweest. Daarnaast worden patienten van enkele zorgtrajecten zoals diabetes en reumatoïde artritis gevraagd deel te nemen. Ongeveer 7.000 patienten ontvangen eind maart een uitnodigingsbrief met een inlogcode om de vragenlijst online in te vullen.

CQ-index
De CQ-index bestaat uit verschillende wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten die ontwikkeld zijn samen met patienten(organisaties). De vragenlijsten meten wat patienten belangrijk vinden en wat hun ervaringen zijn met de zorg. In de vragenlijst wordt daarbij vooral naar concrete ervaringen gevraagd, zoals: “Was het aantal dagen dat u moest wachten voordat u werd opgenomen een probleem?” of “Kon u bij de opname meebeslissen over zaken die u belangrijk vindt?” Met behulp van de resultaten van de CQ-index weten afdelingen hoe zij scoren op specifieke thema’s, zoals de ontvangst op de afdeling, de zorg door artsen en de zorg door verpleegkundigen.

Verbeteren en vergelijken
De resultaten worden gebruikt om de zorg te verbeteren. De meting stelt het UMC St Radboud in staat om patientervaringen van verschillende afdelingen met elkaar te vergelijken. Ook zorgverzekeraars maken in toenemende mate gebruik van de resultaten van de CQ-index voor zorginkoop.

Het UMC St Radboud is het eerste UMC dat ziekenhuisbreed gebruik gaat maken van de CQ-index. Vorig jaar zijn de zes Santeon ziekenhuizen (Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, OLVG, Medisch Spectrum Twente, Martiniziekenhuis en  St. Antonius Ziekenhuis) gestart met het invoeren van de CQ-index. In de toekomst gaat de NFU (Nederlandse Federatie van UMC’s) ook de CQ-index gebruiken voor de patientervaringsenquêtes in UMC’s.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen