MRSA kan overleven in immuuncel

Array

De antibioticaresistente MRSA-bacterie maakt stoffen die hem helpen overleven binnenin immuuncellen. Onderzoekers van het UMC Utrecht beschrijven dat in het tijdschrift PLoS Pathogens. De antibioticaresistente MRSA-bacterie is onder meer gevaarlijk omdat hij gifstoffen of toxines maakt. MRSA maakt bijvoorbeeld de zogenaamde PSM-toxines. Deze zijn sinds hun ontdekking vijf jaar geleden uitgeroepen als belangrijkste MRSA-gifstof.

Onderzoekers van het UMC Utrecht laten zien dat PSM-toxines heel anders werken dan gedacht. Het lichaam kan de toxines namelijk neutraliseren in het bloed. Cholesterol in het bloed, vooral HDL-cholesterol, bindt aan de toxines en schakelt ze uit. In het bloed zijn de toxines daardoor niet schadelijk.

‘Het uitschakelen van deze toxines via een vaccin heeft dus geen zin’, verklaart promovendus Bas Surewaard, die het grootste deel van het onderzoek uitvoerde. ‘Sommige onderzoekers proberen dat nu wel.’ Surewaard werkt samen met postdoc dr. Reindert Nijland, die de microscopie zorgde. Ze werken beiden op de afdeling medische microbiologie van het UMC Utrecht. Het artikel verscheen op 22 maart in PLoS Pathogens.

Maar PSM-toxines zijn wel gevaarlijk, ontdekten de UMC Utrecht-onderzoekers. De PSM-toxines helpen de bacterie te overleven terwijl ze ?opgegeten? zijn door immuuncellen. Witte bloedcellen kunnen bacterien opnemen en vernietigen. Maar MRSA-bacterien die opgenomen zijn door een witte bloedcel gaan heel veel PSM-toxines maken. De witte bloedcel sterft daardoor en de bacterie komt weer vrij. De onderzoekers laten dit zien met een speciale microscoop en bacterien die groen worden als ze de PSM-toxines maken.

?De MRSA-bacterie overleeft dus binnenin een witte bloedcel?, zegt Nijland. ?Dat idee is niet nieuw, maar veel onderzoekers vergeten hier rekening mee te houden. De MRSA-bacterie kan in de witte bloedcel overleven en meeliften naar andere plekken in het lichaam.?

De onderzoekers bestudeerden de MRSA-variant die vooral buiten het ziekenhuis voorkomt.
Op dit filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=OGK6Lr7nzJs)  is te zien hoe bacterien groen kleuren nadat ze ‘opgegeten’ zijn door immuuncellen. Dat is het teken dat ze de PSM-toxines maken. De MRSA-bacterien overleven daardoor in de immuuncel.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen