Prostop helpt rokers om geldtekort aan te pakken

Dit is een origineel bericht van Prostop Therapie B.V.
Mensen met lagere inkomens roken vaker dan mensen met hogere inkomens en roken gemiddeld ook meer sigaretten per dag. Dat betekent dat maatschappelijke groeperingen die het geld het hardst nodig hebben en het vaakst geconfronteerd worden met schuldhulpverlening, het meeste geld uitgeven aan een zinloze verslaving als roken.

Een gemiddelde roker is tussen de 1500 en de 1900 euro per jaar kwijt aan rookwaar. Een stevige roker soms tot 2500 euro per jaar. De stoppen-met-rokenorganisatie Prostop kreeg in 2011 nog een rokersechtpaar in behandeling dat gezamenlijk zelfs zo’n 7000 euro in rook deed opgaan. Gelet op de minimuminkomens en de hoogte van AOW-uitkeringen kan dat betekenen dat Nederlanders met een laag inkomen soms tussen de 20 en 30% van hun besteedbaar inkomen oproken.

Uit onderzoekingen blijkt dat rokers uit de lagere sociaal economische klassen moeilijker kunnen stoppen. Ten eerste komt dat doordat ze zwaardere rokers zijn en dus meer nicotineverslaafd, ten tweede doordat ze minder vertrouwen hebben in hun eigen vermogen om effectief te kunnen stoppen. Prostop probeert dit vertrouwen te verhogen door rokers te helpen zich beter voor te bereiden op het stoppen.

Onlangs is een nieuwe website geopend die rokers de mogelijkheid biedt om verder te komen met de afweging of ze zullen stoppen met roken of niet en – zo ja – op welke manier ze dat het beste kunnen doen.

De website www.stoppenmetrokentest.nl biedt de roker diverse mogelijkheden. Er zijn namelijk drie testen beschikbaar die onmiddellijk resultaat geven en waarvan het testrapport ook nog eens via de mail opgestuurd wordt. Er is een motivatietest, een test om de voor- en nadelen van roken en stoppen met roken in kaart te brengen en een test die uitsluitsel geeft over wat voor roker iemand is en waar hij of zij rekening mee moet houden als er een stoppoging gedaan wordt.

De website helpt de aspirant stopper om actief op zoek te gaan naar informatie die van belang kan zijn. Naast heel veel tips die rokers op de site kunnen vinden, kunnen ze ook gebruik maken van diverse links naar extra mogelijkheden, bijvoorbeeld naar een rekenmodule om te bepalen wat stoppen kost en oplevert en naar contact met andere rokers via Twitter of Facebook.

De rekenmodule is belangrijk omdat mensen met een laag inkomen vaak denken dat ze een begeleide stoppoging niet kunnen betalen. De module maakt duidelijk wat je per maand uitgeeft en terugverdient. Uit de meeste berekeningen die afgelopen tijd zijn gemaakt met behulp van de rekenmodule blijkt, dat stoppen met een hulpmiddel gedurende de eerste maanden al leidt tot een kleine besparing, maar na 3 maanden het volle rendement begint op te leveren. Een rendement waar men gedurende het hele leven plezier van heeft en dat er voor zorgt dat men financieel veel makkelijker kan rondkomen!

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen