NZa onderzoekt doorverwijzen

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit doet onderzoek naar doorverwijzingen in de zorg. Aanbieders die patienten doorverwijzen naar een andere aanbieder mogen daarbij niet discrimineren of bepaalde aanbieders uitsluiten. De NZa stelt een onderzoek in na klachten dat sommige zorgaanbieders patienten daarover niet juist informeren.

Zorgaanbieders, bijvoorbeeld huisartsen en ziekenhuizen, verwijzen geregeld patienten door naar bijvoorbeeld apotheken of thuiszorginstellingen. Als het verwijzen goed verloopt, bieden zij de consument daarover objectieve informatie zodat deze zelf kan bepalen naar wie hij toe gaat.
De NZa heeft signalen ontvangen dat er zorgaanbieders zijn die bij voorbaat al niet naar een bepaalde organisatie doorverwijzen. Voor nieuwkomers of kleine zorgaanbieders is het moeilijk om hun diensten aan te bieden als doorverwijzers hen bij voorbaat uitsluiten.
De NZa onderzoekt op dit moment een aantal van deze signalen. In de zomer zijn de eerste resultaten van het onderzoek te verwachten.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen