Coating in lenzendoosje verkleint risico ooginfectie

Het risico op een ooginfectie door het dragen van contactlenzen vermindert wanneer bewaardoosjes voor lenzen worden geïmpregneerd met een zilververbinding of behandeld met een antifouling-coating. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Wenwen Qu.

Microbiele keratitis is een ernstige complicatie als gevolg van het dragen van contactlenzen en kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen. Wereldwijd lopen zo’n 125 miljoen contactlensdragers dit risico. Promovendus Qu onderzocht hoe dit risico gereduceerd kan worden. Het onderzoek vergroot het inzicht in de hechting van bacterien aan het hoornvlies, contactlenzen en lenzendoosjes.

Qu stelt vast dat de door haar berekende kans op overdracht van bacterien op het hoornvlies goed overeenkomt met experimentele data en met de principes in de oppervlakte-thermodynamica. Verder blijkt dat de hechtingskrachten van bacterien verminderen door het gebruik van lenzendoosjes die zijn geïmpregneerd met een zilververbinding, of behandeld met een antifouling-coating. Ook zijn deze doosjes eenvoudiger schoon te maken.

Wenwen Qu (China, 1982) verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMw.

Promotie: mw. W. Qu, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Analysis of bacterial transmission in contact lens wear and care
Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. J.M.M. Hooymans, prof.dr.ir. H.J. Busscher
Faculteit: Medische Wetenschappen