RIVM en Wageningen Universiteit lanceren website Tekenradar

Array

Activiteit teken zichtbaar op website
Het RIVM en de universiteit van Wageningen hebben een website gelanceerd waar bezoekers de verwachte activiteit van teken kunnen zien. Op www.tekenradar.nl staat een kaart waarop te zien is in welke gebieden de parasieten veel worden verwacht. Ook is een tiendaagse verwachting beschikbaar.
Als er veel activiteit van de teken is te zien, is de kans groter om door een teek gebeten te worden. In die gebieden is het ook belangrijker om te controleren op tekenbeten.

Mensen kunnen via de site tekenbeten of rode ringvormige uitslag melden. De gegevens worden gebruikt in een landelijk onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.
Week van de Teek
Mensen met een tekenbeet kunnen de teek na verwijderen opsturen naar het RIVM. De teek wordt dan kostenloos getest op besmetting met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Het eerste symptoom van de ziekte van Lyme is een rode ringvormige uitslag op de huid. Als de ziekte doorzet, krijgen mensen griepachtige klachten zoals koorts en spierpijn.

Het is deze week Week van de Teek. Verschillende organisaties vragen aandacht voor het risico van tekenbeten. De insecten komen vooral in bosrijke omgeving voor. Ze voeden zich met bloed dat ze met een beet opzuigen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen