Meer huidkanker dan verwacht

Het aantal gevallen van huidkanker stijgt veel sneller dan verwacht. Vorig jaar lag het aantal gevallen rond de 40.000, in 2020 zullen er jaarlijks 70.000 mensen huidkanker krijgen. Dat meldt KWF Kankerbestrijding dinsdag.

Vorig jaar nog dachten verschillende organisaties dat pas in 2015 de 40.000 gevallen benaderd zouden worden. Doordat vooral in de laatste decennia van de vorige eeuw zonnen in opkomst was en verbranding niet heel serieus werd genomen, krijgen nu meer mensen de ziekte. In de jaren ’90 groeide het bewustzijn over de gevaren van lang zonnen, maar dat heeft pas veel later echt effect op het aantal diagnoses.

Jonge meisjes
Maandag meldden Amerikaanse wetenschappers nog dat huidkanker onder jonge vrouwen in 40 jaar tijd verachtvoudigd was, doordat ze vaak onder de zonnebank liggen. Ook in Nederland loopt het aantal gevallen bij jonge vrouwen op. ”Er is inderdaad een constante stijging van de zogenoemde nonmelanoma huidkanker bij vrouwen van onder de 40 jaar van meer dan zes procent per jaar in de afgelopen vier decennia. Het is dus inderdaad zo ook jongeren een aanzienlijk risico hebben”, aldus een woordvoerster.

Anderzijds raadt het KWF zonnen niet af. ”Je hebt zonlicht nodig. Wij adviseren dan ook niet om de zonnebank of de zon te mijden. Maar kijk wel uit dat je niet verbrandt. Luister naar je lichaam, smeer je in en ga niet juist in de zon liggen als die het felst is”, aldus de woordvoerster.

Verboden
In Nederland is het overigens verboden voor jongeren onder de 18 om naar de zonnestudio te gaan. Eind vorig jaar werd het in de Amerikaanse staat Californie verboden voor kinderen tot 14 jaar om onder de zonnebank te gaan.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen