Ook de maatschappij wordt dupe van eigen bijdrage in GGZ

Array

Voorheen werd alles vanuit de GGZ vergoed. Nu wordt ook voor deze kwetsbare groep patienten een eigen risico gehanteerd met desastreuze gevolgen. De bezuinigingsmaatregel pak niet alleen slecht uit voor zijn patienten maar ook voor de maatschappij. We zullen de komende tijd steeds vaker te maken krijgen met zorgmijders in de GGZ. Patienten die de afgelopen jaren succesvol met een psychische stoornissen zijn behandeld, waarbij de symptomen bij hen zij redelijk normaal kunnen functioneren, zijn vaak financieel niet draagkrachtig genoeg om die eigen bijdrage te betalen. Met alle gevolgen van dien. Door de bezuinigingsmaatregelen valt de grondslag om deze patienten te mogen behandelen weg, omdat deze mensen geen symptomen meer hebben. Die patienten mogen psychiaters alleen nog behandelen als zij een eigen bijdrage leveren. Veel patienten kunnen of willen die eigen bijdrage van honderd euro betalen en hebben dan geen behandeling meer. Met een groot risico op terugval. Inmiddels is de ervaring dat veel van deze “onzichtbare patienten”  met de politie in aanraking komen doordat ze toch weer klachten krijgen, hun medicatie niet innemen en dan door slaan. Met behandeling konden dit soort patienten gewoon werken en hadden velen een baan, maar met de nieuwe situatie verliezen veel van deze patienten hun baan omdat ze geen behandeling krijgen en ontregelt raken omdat ze ook geen medicatie meer krijgen of niet de juiste medicatie. Via gerechtelijke dwang koen deze mensen dan uiteindelijk wel weer in de GGZ waar ze behandeling krijgen maar dan zijn ze wel hun autonomie volledig kwijt geraakt. Terwijl het bij deze patienten  zo belangrijk is dat zij  zo zelfstandig mogelijk functioneren. Door de eigen bijdrage zal dit met veel meer “psychiatrische patienten” gebeuren als zij door geldgebrek zorgmijders worden.
De eigen bijdragen is één van de bezuinigingsmaatregelen in de GGZ die getackeld moet worden om deze maatschappelijke problemen het hoofd te bieden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen