Explosieve groei van dementerenden verwacht

Array

Nederland kan de komende decennia een forse groei van het aantal dementerende 50 en 60-jarigen verwachten. Die voorspelling doen vier hoogleraren van de VU en VU Medisch centrum dinsdag in de Volkskrant.

De hoofdoorzaak van deze explosieve groei ligt in de leefstijl van deze toekomstige patienten in hun jonge jaren. De professoren doen een oproep om het obesitas-probleem onder jongeren beter aan te pakken omdat dit in hun ogen zwaar wordt onderschat.
“Deze ziekte wordt niet serieus genomen”, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. “In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten.”

Het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes stijgt snel. Zij krijgen op jeugdige leeftijd ziekten die normaal vooral toeslaan onder oudere mensen. Dat stelt hoogleraar voeding en overgewicht Jaap Seidell.

“In 2025 zullen er 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn, van wie 85 procent met overgewicht of obesitas. De kans dat zij gaan dementeren is relatief groot.”

Half Miljoen
Op dit moment telt Nederland 75 duizend kinderen met obesitas en een half miljoen kinderen met overgewicht. Dit aantal groeit.

De toename van het aantal dementerenden is een gevolg van de ongezonde leefstijl. Slechts 1 procent van de stijging kan worden toegeschreven aan erfelijke factoren.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen