Huisartsen in verzet tegen marktwerking

Array
Themabijeenkomst Zwolle over teloorgang van mensgerichte klassieke zorg.
Omdat Nederlandse huisartsen gedwongen worden steeds commercieler en marktgerichter te werken, dreigt de teloorgang van een klassiek stukje Nederlandse zorg dat uniek in de wereld is. De huisarts ziet zichzelf als zorgverlener en zorgvoorziening, maar dient zich te gedragen als ondernemer en moet van de overheid en zorgverzekeraars producten verkopen.Omdat de gewetensnood onder de huisartsen hoog is, houdt de huisartsenregio Zwolle/Flevoland van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) maandag 16 april een themabijeenkomst over deze problematiek met als titel: ‘Huisarts in spagaat tussen voorziening en ondernemerschap’. ,,De vraag is welke kant we op willen. Ons als zorgvoorziening blijven gedragen zal in de huidige heersende markteconomie leiden tot vernedering na vernedering. Het is nu het moment een visie te bepalen. Of we zetten onze hakken in het zand of we gaan mee en gaan marktgericht werken,” legt voorzitter Han Mulder van de LHV-regio uit.

Directe aanleiding voor de themabijeenkomst is de boete van 7,7 miljoen euro die de Landelijke Huisartsen Vereniging begin dit jaar kreeg van mededingingsautoriteit NMa voor de vermeende inperking van de vestigingsvrijheid van huisartsen.

Zittende huisartsen dachten in een dorp of regio mee over de vestiging van nieuwe huisartsen. Volgens Mulder garandeert die werkwijze dat de opvolger een kundig arts is met wie de anderen goed kunnen samenwerken. ,,Dit is essentieel voor de continuïteit en dus de kwaliteit van de zorg. Dat is ook wat de huisarts onderscheidt van de bakker om de hoek, “zegt hij.

Volgens de NMa is dit echter een beperking van de vrije marktwerking. Mulder: ,,Een groot deel van de huisartsen is hier enorm van geschrokken en in verwarring geraakt. We dachten dat we feitelijk als een zorgvoorziening functioneerden, maar de heersende politiek en de NMa vinden duidelijk van niet.”

Een andere zorgelijke ontwikkeling is de druk van verzekeraars en overheid om de zorg in te delen in ‘managebare’ onderdelen. Afgeronde ‘producten’, die ze in getallen kunnen vervatten. Hierdoor komt de begeleiding van patienten en chronisch zieken en palliatieve zorg in de verdrukking. Dat is volgens Mulder nu juist een wezenlijk onderdeel van de zorg. ,,Het is eigenlijk de essentie van het huisartsenwerk en datgene wat ons onderscheidt van de ziekenhuisspecialist. Voor managers is dit te vaag en daarom bestaat het niet. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het gemak waarmee de inschrijftarieven zijn verlaagd ten gunste van afgeronde producten en verrichtingen, zoals een spiraal plaatsen.”

De themabijeenkomst vindt van 13.00 tot 19.00 uur plaats in Hotel Wientjes in Zwolle. De huisartsen krijgen steun van sprekers uit andere klassieke beroepen die vertellen hoe marktwerking of quota regimes voor hen heeft uitgepakt.
Rechter Wedzinga vertelt hoe de inhoud van een vonnis compleet ondergeschikt is gemaakt aan het halen van quota.
Notaris Van Mourik vertelt hoe het notariaat te grabbel is gegooid aan marktwerking.
Andere sprekers zijn onder anderen de Tweede Kamerleden Henk van Gerven (SP) en Anne Mulder (VVD), hoogleraar Sweder van Wijnbergen, directeur gezondheidszorg Michel van Schaik van de Rabobank en directielid Judith van Duren van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde.

Nederland is in de wereld de nummer één op het gebied van huisartsenzorg en uit alle landen komen medici hier kijken hoe zij het doen. In andere landen gaan mensen vaak meteen naar het ziekenhuis. Hier gaat iedereen eerst naar zijn eigen huisarts die hij kent en vertrouwt. Dat werkt nog kostenbesparend ook.

Nu moet echter ook de huisarts voldoen aan de principes van het marktliberalisme. De zorg moet beter, luidt het credo. ,,Maar beter voor wie: de patient, de verzekeraar of de schatkist? De consequentie van de doorgeslagen marktwerking is dat we het kind met het badwater weggooien,” waarschuwt Mulder. ,,Marktwerking moet geen doel op zich worden.”

Meer informatie: lhv.artsennet.nl/zwolle-flevoland/Themadag-2012.htm

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen