Werkgevers moeten niet wachten met het aannemen van toptalent

Array

Eerste RSM onderzoek naar carrièreperspectief afgestudeerden
Studenten wachten niet tot de afronding van hun studie met het zoeken naar een baan. 70% van hen gaat al op zoek naar een geschikte baan voordat zij hun diploma op zak hebben. Ruim een kwart van de studenten zelfs eerder dan zes maanden voor het einde van de studie. Slechts een minderheid wacht tot het einde van de studie om op banenjacht te gaan. Dat blijkt uit de RSM Graduate Placement Survey 2011, het eerste onderzoek naar het carrièreperspectief onder Master of Science afgestudeerden van een Nederlandse business school, gepubliceerd door Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Verder wijst het onderzoek uit dat Master of Science afgestudeerden zeer succesvol zijn in het vinden van een baan. Slechts 3% van de recente Masters is twaalf maanden na het afstuderen nog op zoek. Een andere bevinding is dat 76% van de afgestudeerden ervoor kiest in Nederland te blijven. Dat is opmerkelijk voor een diverse en internationale groep als de RSM studentengemeenschap, waar 80 nationaliteiten in vertegenwoordigd zijn. Dit kan worden geïnterpreteerd als een positief teken van de draagkracht van de Nederlandse arbeidsmarkt, op een moment waarop andere markten in Europa zwakker lijken.

Sectoren
RSM-afgestudeerden komen vooral terecht in de financiele sector en insurance (24%) en de consultancy (20%). Tot de voornaamste van de in totaal bijna 200 werkgevers van RSM alumni behoren ING, KPMG, Rabobank, Deloitte en Capgemini. 44% is aan de slag gegaan bij onderneming met meer dan 10.000 werknemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat Master-afgestudeerden vroeg in hun carrière stabiel blijken: 54% krijgt binnen een jaar een contract voor onbepaalde duur aangeboden.

‘Dit rapport heeft een duidelijke boodschap voor recruiters, en dat is om niet te wachten tot het einde van het studiejaar met het zoeken naar toptalent,’ aldus prof.dr. Steef van de Velde, decaan van RSM. ‘De studenten zijn niet alleen pro-actief en in staat heel snel kansen op banen voor zichzelf te vinden; ook maken ze in een vroeg stadium reeds gebruik van hun contacten.’ 70% van de studenten maakt namelijk gebruik van hun eigen netwerk voor het vinden van een baan.Van de Velde is ervan overtuigd dat toekomstige werkgevers meer succes zullen hebben als ze de beste studenten in een eerdere studiefase al aan zich te binden.

Cécile Reulen, Career Services Manager van RSM: ‘Als ik denk aan alle verhalen over werkloosheid onder jongeren ben ik positief verrast dat een grote meerderheid van onze Master afgestudeerden al binnen 12 maanden na het afstuderen niet meer op zoek is naar een baan. Bovendien hebben degenen hun eerste baan relatief snel gevonden en dan ook nog op hun eigenlijke opleidingsniveau (Master graad). Het lijkt erop dat zij niet ‘zomaar’ de eerste de beste baan accepteren, maar een baan die past bij hun opleiding.’

Over het onderzoek
Het Graduate Placement Survey rapport is een initiatief van Career Services van RSM in samenwerking met de afdeling Corporate and Alumni Relations van RSM. Het rapport gaat in op carrièreperspectief van de MSc afgestudeerden een jaar na het afstuderen. Daarbij worden onder andere salaris, locatie en sector bekeken. Het onderzoek werd uitgevoerd in december 2011 onder alle RSM 2010 Master afgestudeerden. De onderzoeksresultaten waren gebaseerd op 286 respondenten (een respons van 31%).

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen