Hoogleraren voorzien explosieve groei dementie

Array

Als het zo doorgaat stijgt het aantal mensen met diabetes type 2 in 2025 tot 1,4 miljoen. Van hen kampt 85 procent met overgewicht of obesitas en de kans dat zij op relatief jonge leeftijd gaan dementeren is groot. Reden voor vier hoogleraren van VUmc en VU om de strijd aan te binden met ongezonde leefstijl.

Dementie is nu nog vooral een ouderdomskwaal. Van de 85-plussers lijdt de helft aan deze ziekte en van de 65-jarigen 3,7 procent. Maar dat is in snel tempo aan het veranderen. Oorzaak: het groeiend aantal dikke kinderen.

Sluipmoordenaar
“Kinderen van twaalf jaar in een oud en ziek lichaam. Ze lopen een groot risico om suikerziekte, leververvetting en hart- en vaatziekten te krijgen. We weten dat ze rond hun dertigste dood zullen gaan”, aldus Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht. “De foute leefstijl is een sluipmoordenaar, omdat de hersenen daardoor al op jonge leeftijd grote schade ondervinden. In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten”, vult hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder aan. Samen met Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie, en Willem van Mechelen, hoogleraar sociale geneeskunde,
luiden zij de alarmbel.

De relatie tussen overgewicht bij jongeren en dementie is voor leken moeilijk te herkennen. De reden: er zijn geen dikke dementerenden. Bij dementie vermindert de eetlust met als gevolg een enorm gewichtsverlies. Dat zo’n patient in zijn jeugd een ongezonde leefstijl had wordt dan gemakkelijk over het hoofd gezien.

In het Alzheimercentrum ziet Scheltens jaarlijks zeshonderd van de waarschijnlijk twaalfduizend jong dementerenden in Nederland. “En het aantal demente 40- tot 60-jarigen neemt nog steeds toe”, aldus Scheltens. Ook de wereldgezondheidsraad voorziet een probleem. De organisatie publiceerde onlangs een rapport waarin tot 2040 wereldwijd een verdrievoudiging van het aantal dementerenden wordt voorspeld.

Kennisdiner
Het viertal benadrukt het verband tussen breinprestaties, voldoende bewegen, een goed gewicht en gezonde voeding. VU Connected is daarom gestart met een campagne voor medewerkers en alumni: Slim eten: gezond leven à la carte. Op 18 april vond het eerste kennisdiner plaats over het weerstaan van verleidingen en het starten met een gezondere leefstijl. Op 2 mei wordt dat vervolgd met een kennisdiner over oervoeding. Onderzoeker Remko Kuipers reconstrueert het menu van onze verre voorouders om zo een nieuw referentiekader voor gezonde voeding van nu onder de aandacht te brengen. Hij gelooft dat daarmee ouderdomsziekten zijn te voorkomen. Tweede spreker David van Bodegom,gespecialiseerd in ouderdomsziekten is het daar niet mee eens. Volgens hem zijn ouderdomsziekten inherent aan het ouder worden.
Medewerkers kunnen daarnaast deelnemen aan de Vergeten Groenten Receptenwedstrijd.
Meer informatie: www.vuconnected.nl .

bron: VU mc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen