Prijzenwervelwind transplantatiegeneeskunde

Array

Vier onderzoeken van Erasmus MC’ers zijn bekroond met prijzen op het gebied van orgaantransplantatie.

Nog niet eerder
‘Niet eerder in de geschiedenis gingen binnen een jaar zo veel prijzen naar één transplantatiecentrum’, zegt dr. Carla Baan, hoofd transplantatielaboratorium. De prijzen zijn recentelijk uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging.

Afstoting
Dr. Meindert Crop van de afdeling Inwendige Geneeskunde won de tweejaarlijkse Jon J. van Rood Prijs voor het beste promotieonderzoek. Hij onderzocht of bepaalde stamcellen afweerreacties kunnen afremmen. Als dit lukt, zijn er minder medicijnen nodig om afstoting van een donornier te voorkomen.

Meindert Crop, Qiuwei Pan, Franny Jongbloed en Brenda de WinterAanmoediging ‘Het winnen van deze prijs is een bekroning van hard werken, maar ook een aanmoediging om door te gaan met het onderzoek’, zegt Crop.

Ook tegen hepatitis C
Dr. Qiuwei Pan van Heelkunde won een publicatieprijs voor zijn onderzoek naar een geneesmiddel dat wordt gebruikt om afstoting van donororganen te voorkomen, maar ook de vermenigvuldiging van het hepatitis C-virus kan remmen.

Dosering
De andere publicatieprijs ging naar de Apotheek. Dr. Brenda de Winter bestudeerde ditzelfde medicijn, maar dan de invloed van de dosering op de concentratie van het geneesmiddel in het bloed.

Invloed dieet
Het onderzoeksvoorstel van Franny Jongbloed van Heelkunde over de invloed van een preoperatief calorie- en eiwitarm dieet op het postoperatief herstel, kreeg de Trans(p)la(n)t(at)ionele Research Prijs 2012.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen