Longartsen winnen Muntendamprijs

KWF Kankerbestrijding heeft de 38e Prof. dr. P. Muntendamprijs 2012 toegekend aan longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, verbonden aan het Beverwijkse Rode Kruis Ziekenhuis.  Volgens de jury krijgen ze de prijs, ter waarde van 50.000 euro, vanwege hun vernieuwende aanpak voor de behandeling van tabaksverslaving en hun onvermoeibare strijd voor een rookvrij Nederland. Zo hebben ze het boek Nederland Stopt! met roken geschreven, bepleiten ze het onderwerp bij vakgenoten en helpen ze hun rokende patienten bij het stoppen met roken. KWF-voorzitter Harm Bruins Slot reikt de onderscheiding uit op 21 april tijdens de landelijke KWF-vrijwilligersdag in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. ​

Longarts Pauline Dekker: “Uit ervaring weten we hoe lastig het is om mensen te motiveren hun sigaret definitief te doven. Wij zijn niet tegen rokers, maar wel tegen onnodig doodgaan aan kanker. Zo is 85 procent van alle longkanker gerelateerd aan roken. Van die groep overleeft 70 procent het eerste jaar niet.” Naast hun drukke baan als longarts besteden zowel Wanda de Kanter (52) als Pauline Dekker (51) vrijwel al hun vrije tijd aan tabaksontmoediging. Daarnaast zijn beiden sinds 2009 duovoorzitter van de werkgroep Tabaksverslaving van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.
In 2010 ontvingen ze de Europese Smoke Free Award die wordt toegekend aan zorgverleners die zich onderscheiden in het ondersteunen van rokers bij het stoppen. Met hun gedrevenheid en originaliteit leggen ze ook regelmatig de tactieken van de tabaksindustrie bloot en de vaak onzichtbare gevolgen van roken. Daarnaast zijn ze zeer actief op social media waar publiek en experts hen nauwgezet volgen. Wanda de Kanter: “Mijn droom is dat het aantal mensen met longkanker over twintig jaar is gehalveerd. Dat kan door de prijzen van sigaretten te verhogen en tabak niet langer te verkopen in supermarkten en tankstations, maar alleen nog maar bij kleine tabakshandelaren.”

Nederland stopt
Voor een grotere publiek hebben de artsen in 2008 samen het boek Nederland stopt! met roken geschreven dat de feiten op een rijtje zet en methoden beschrijft om te stoppen met roken. Het boek is onlangs als luisterboek verschenen en genomineerd voor het beste luisterboek. Hun aanpak is zo’n succes (30.000 verkochte exemplaren) omdat ze huisartsen, specialisten en hulpverleners in de workshop ‘Motiveren kun je leren’ laten zien hoe zij hun patienten kunnen motiveren om te stoppen.

Muntendamprijs
KWF Kankerbestrijding reikt sinds 1976 jaarlijks de Prof. Dr. P. Muntendamprijs uit voor personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Deze verdiensten kunnen liggen op terreinen als wetenschappelijk kankeronderzoek, patientenzorg, preventie, fondsenwerving, vrijwilligerswerk of anderszins. De Muntendamprijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Daarnaast mag de prijswinnaar voor een bedrag van 50.000 euro een bestemming binnen de kankerbestrijding benoemen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen