Reactie VCD op aantijgingen Zembla op Informatiebeveiliging Humannet Starter

0
226

De redactie van Zembla meldt in een persbericht van heden dat zij vanavond een uitzending zal wijden aan de beveiligingsstatus van Humannet Starter. Deze uitzending is een vervolg op een eerder programma waarin kritiek werd geleverd op de werkwijze van VerzuimReductie.

Zembla beweert dat het systeem Humannet Starter niet afdoende is beveiligd. Wij melden u, dat door Humannet op basis van de eerste geruchten, dat het systeem zou zijn binnengedrongen, de navolgende extra maatregelen zijn getroffen:

  1. Alle inlogwachtwoorden zijn gereset.
  2. Aanvullende maatregelen zijn genomen door het plaatsen van een Intrusion Prevention System.
  3. Het netwerk wordt inmiddels door een derde partij ook nog bewaakt met behulp van een Intrusion Detection System.  Verkeer wordt daarbij real-time ontleed en zowel automatisch als handmatig geanalyseerd waardoor bekende aanvalsvormen kunnen worden gedetecteerd.
  4. Vanaf het allereerste signaal zijn twee externe onafhankelijke deskundige bureaus ingeschakeld alsmede een forensisch expert. Deze hebben mede geconstateerd dat men het systeem is binnengekomen vanaf IP-adressen van de Vara en de Radboud Universiteit.
  5. Van deze inbraak is aangifte gedaan bij de politie.

Uit het onderzoek van de door ons ingeschakelde onafhankelijke experts is een aantal punten naar voren gekomen die deze inbreuk wellicht hebben mogelijk gemaakt. Deze punten zijn inmiddels verholpen en extra beveiligd.

Opvallend genoeg komt naar voren uit het onderzoek van deze experts, dat de ongeoorloofde toegang naar alle waarschijnlijkheid heeft plaatsgevonden middels voorkennis (lees: men heeft op onrechtmatige wijze een inlogwachtwoord in handen gekregen).

Nadat deze extra beveiligingsmaatregelen zijn genomen, geeft de continue bewaking van het systeem aan dat er geen geslaagde pogingen tot binnendringen meer hebben plaatsgevonden.

Vanaf het allereerste moment heeft Humannet haar klanten op de hoogte gebracht. Nog gisteravond (19 april) hebben de klanten een derde brief gekregen over alle genomen maatregelen en de huidige status van de beveiliging.

Op grond van de laatste verklaringen van de ingeschakelde deskundigen zijn wij van mening dat het systeem veilig bruikbaar is, al zal Zembla in de uitzending van vanavond mogelijk anders blijven beweren.

Bron: VCD

Vorig artikelCDA: Vragen over lek medische gegevens
Volgend artikelKWF Kankerbestrijding heeft wederom sterkste imago
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.