Hervorming Ziektewet treft nieuwe kankerpatienten met flexibele contract onacceptabel hard

Mensen met flexibele contracten krijgen voortaan minder lang een Ziektewetuitkering. En de uitkering kan ook lager worden. Slecht nieuws mensen die in de toekomst langdurig ziek worden door een chronische ziekte of kanker. Met dat voorstel wil minister Kamp zieke werknemers snel weer aan het werk krijgen maar dat is geen reele optie voor mensen die bijvoorbeeld worden getroffen door kanker.  Maar Kamp zegt dat de medische problemen van mensen met een flexibele contract niet ernstiger zijn dan die van anderen. Toch is het zo dat de medische problemen van mensen met een flexibel contract ook niet minder zijn en mag je verwachten dat arbeidsongeschiktheid door kanker of chronische ziekte even vaak in beide groepen voor komt. Door het huidig economische klimaat sluiten werkgever vaker een bepaald tijd contract. (Wellicht is dat ook de oorzaak dat er meer mensen ziek zijn met flexibel contract dan met een vast contract). Flexibele arbeidscontracten zijn door de huidige crisis onmisbaar voor bedrijven. Vaste arbeidscontracten geven meer risico omdat het veel tijd en geld kost om ze te beeindigen. Dat laatste draagt helemaal niet bij aan de rechtspositie van de werknemer, en zorg door de hervorming van Kamp dat er op termijn grote gevolgen zijn voor arbeiders die  volkomen onnodig sneller in hun koophuis worden uitgejaagd doordat ze in de bijstand terecht komen.

Kamp wil dat de hoogte en de duur van de uitkering van flexwerkers voortaan afhangen van het aantal jaren dat ze hebben gewerkt. Nu heeft een zieke werknemer maximaal twee jaar recht op 70 procent van het laatste loon. Kamp wil dat voor flexibele werknemers beperken tot drie maanden. Wie langer dan vier jaar heeft gewerkt, krijgt per extra gewerkt jaar een maand langer een uitkering. UWV suggereerde onlangs dat vacatures vrijwel niet meer worden vervuld door meteen een vast contract aan te bieden. Nog maar 2.000 vacatures zouden in 2011 vervuld zijn met een vast contract, tegenover 83.000 maal in 2010. Het systeem van flexibele contracten voorkomt dat mensen in tijden van economische onzekerheid en krimp werkloos raken of blijven en biedt mensen ook in zo’n periode werk. Met een grote kans dat zij, als de economie weer aantrekt, gewoon aan het werk kunnen blijven. Maar in de toekomst moeten werknemers onaanvaardbare risico’s nemen om dergelijke contract te accepteren. Want dit wetsvoorstel is weer een stuitend voorbeeld van gebrek aan nuance.Deze maatregel werkt in de hand er een bredere sociale onderklasse ontstaat die door ziekte in de bijstand komen omdat sociale vangnetten ontbraken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen