Risico delirium in beeld

0
256

De delirium screening, bedoeld om een delirium bij oudere patienten te voorkomen, wordt in beeld gebracht in een film van de Erasmus MC-werkgroep voor kwetsbare ouderen.

Slecht herkenbaar
“De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vastgesteld dat ziekenhuizen een delirium slecht herkennen”, vertelt psychiater Robert Jan Osse. Een delirium is een tijdelijke staat van verwardheid. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn: de patient knapt minder snel op en kan hieraan zelfs overlijden.

Kwaliteit ziekenhuis
De IGZ heeft daarom van het thema ‘kwetsbare ouderen’ een prestatie-indicator gemaakt. Screenen op bijvoorbeeld delirium en ondervoeding zijn hier onderdeel van. Met deze indicatoren wordt de kwaliteit van een ziekenhuis vastgesteld.

Alcohol en drugs
Deze screening moet voorkomen dat patienten een delirium krijgen. De test bestaat gedeeltelijk uit het bepalen van het risico op een delirium, bijvoorbeeld: een leeftijd van boven de 70, gebruik van alcohol of drugs of het doormaken van een ingreep onder narcose.

Rusteloosheid
Een patient die kans heeft op een delirium, wordt vervolgens tijdens drie diensten, verspreid over drie dagen, geobserveerd. Wanneer de patient kenmerken van een delirium vertoont, zoals rusteloosheid of niet meer weten welke dag het is, wordt direct een psychiater of geriater ingeschakeld.

Vorig artikelMiljoenenfraude met zorgbudgetten aangepakt
Volgend artikelAdviesaanvraag over stelsel gezond en veilig werken
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.