ATP synthase als doelwit voor nieuwe tuberculosemedicijnen

Array

Het onderzoek van Anna Clara Haagsma vergroot het fundamenteel begrip van energiestofwisseling en het membraaneiwit ATP synthase in ziekteverwekkende bacterien. Hierdoor is het mogelijk om nieuwe tuberculosegeneesmiddelen te ontwikkelen die energieomzet remmen.

Tuberculose is een wereldwijd gezondheidsprobleem. Eén derde van de wereldbevolking is besmet met de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Deze langzaam groeiende bacterie kan jaren in het menselijk lichaam overleven. Elk jaar overlijden ongeveer twee miljoen mensen aan tuberculose. Resistentie tegen gebruikte antibiotica maakt de ontwikkeling van nieuwe medicijnen nodig.

Kort geleden werd ATP synthase als mogelijkheid aangetoond. ATP synthase is een membraaneiwit dat een essentiele rol speelt in de energiestofwisseling van de cellen van zoogdieren en bacterien, waaronder M. tuberculosis. Diarylquinolines, een groep van chemische stoffen met een gemeenschappelijke structuur, binden specifiek aan ATP synthase van M. tuberculosis.

Haagsma deed onderzoek om de werking van de diarylquinoline TMC207 beter te kunnen begrijpen. Zij toont aan dat het mycobacteriele membraaneiwit ATP synthase meer dan 20.000 keer gevoeliger is voor de diarylquinoline TMC207 dan menselijke ATP synthase. Zij laat zien dat ATP synthase in deze bacterien, in tegenstelling tot andere enzymen, ATP productie niet kan omdraaien. Dit is mogelijk een aanpassingsmechanisme om te overleven met beperkte voedingsstoffen.

Haagsma’s resultaten voor het bindingsmechanisme van TMC207 en ATP synthase bevestigen bestaande computeranalyses. Het mechanisme bindt onafhankelijk van omgevingsfactoren zoals pH of beschikbare energie. Een proteoomanalyse heeft de verandering in de hoeveelheid van aanwezige eiwitten na toediening van TMC207 verhelderd. Dit helpt bij het vinden van ‘zwakke punten’ van de bacterie die tuberculose veroorzaakt.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

* Startdatum 26-04-2012

* Tijd 11.45

* Locatie Auditorium

* Titel Respiratory ATP synthesis as drug target for combating tuberculosis

* Spreke rA.C. Haagsma

* Promotor prof.dr. H. Lill

* Onderdeel Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

* Wetenschapsgebied Aard- en levenswetenschappen

* Evenementtype Promotie

bron: Vrije Amsterdam Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen