Toegang tot de zorg van ongedocumenteerden |

Array

Het landelijk informatie en adviespunt over de gezondheidszorg voor illegalen en niet-toegelaten asielzoekers – Lampion – meldt in haar jaarverslag 2011 dat het aantal vragen dat bij Lampion binnenkomt over de financiering van de zorg in vergelijking met vorige jaren is afgenomen. De toegankelijkheid van de GGZ blijkt echter, vooral in Amsterdam, problematisch. Kinderen komen soms in moeilijke situaties terecht.

De gezondheidsituatie van ongedocumenteerden lijkt vooral beïnvloed door de (slechte) huisvesting, de discussie over de strafbaarstelling van illegaliteit en juridische procedures. De inkrimping van het basispakket in de zorg treft de ongedocumenteerden extra hard.

Tegelijkertijd signaleert Dokters van de Wereld in een artikel in Medisch Contact dat er nog steeds huisartsen zijn die niet bekend zijn met de CVZ-regeling. In 2011 meldden zich volgens DvdW-directeur Mirjam Koppe in Amsterdam-Zuidoost tachtig patienten die ingeschreven wilden worden bij een huisarts. Van de 28 praktijken in dat stadsdeel waren er 10 bereid om patienten te registreren. Hierbij namen vier praktijken 50 procent van de patienten onder hun hoede.

Dokters van de Wereld is actief in Amsterdam en Den Haag. In 2011 heeft, aldus Medisch Contact, de organisatie voor 377 patienten bemiddeld bij het vinden van zorg. Koppe: ‘Als wij bemiddelen kunnen we bijna alle patienten geplaatst krijgen, maar zonder ons zou deze patienten zorg zijn geweigerd. Ik denk dat de toestand in andere regio’s ook schrijnend is. Wij kennen voorbeelden van illegalen die zelf hun kiezen trekken.’

bron: Johannes Wier

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen