Beantwoording Kamervragen over vaktherapie in regulier behandelaanbod

In antwoord op uw brief d.d. 15 maart  bericht ik u het volgende.

Met belangstelling heb ik kennis genomen van de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) d.d. 29 februari 2012 aan de Vaste Commissie voor VWS van de Tweede Kamer der Staten-Generaal inzake vaktherapie regulier behandelaanbod.
De FVB benadrukt dat vaktherapie behoort tot de reguliere zorg. Vaktherapeuten worden inderdaad vermeld in het beroepenschema van het CONO.

Dit schema heeft geen formeel karakter, maar geeft wel een goed overzicht van beroepsgroepen die actief zijn binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Het is inderdaad niet zo dat alleen beroepsgroepen met een BIG-registratie reguliere zorg kunnen leveren. In de Nederlandse zorg zijn vele zorgverleners zonder BIG-registratie werkzaam. Dit staat overigens los van de vraag welke eisen er aan beroepsbeoefenaren worden gesteld in het kader van declaraties van geleverde zorg.
De FVB wijst daarnaast op diens verzoek om het beroep van vaktherapeuten op te nemen in artikel 34 van de Wet BIG. Het is mij bekend dat dit verzoek van de FVB bij het ministerie van VWS is ingediend. Op verzoek van de Tweede Kamer vindt thans een evaluatie plaats van de Wet BIG. Een van de aandachtspunten bij deze evaluatie zijn de criteria, die gehanteerd dienen te worden bij de afweging om een bepaalde beroepsgroep in de zorg te gaan regelen via de Wet BIG. Daar kan en wil ik nu niet op vooruit lopen. Zodra de resultaten van deze evaluatie beschikbaar zijn zal ik die (vergezeld van mijn reactie) aan u doen toekomen.
Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. drs. E.I. Schippers

bron: Rijksoverheid Kamerstukken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen