Bezuinigen op zorg door een nieuw systeem van eigen bijdragen en eigen risico’s

0
192

Het kabinet heeft bijna een akkoord bereikt over het invullen van de miljardentegenvaller in de zorg. Naar verwachting wordt tijdens de ministerraad vrijdag besloten om onder meer op het basispakket te bezuinigen. In 2013 wordt er 1,6 miljard euro bezuinigd op de gezondheidszorg. Daar staat tegenover dat de bezuiniging op ondermeer het persoonsgebonden budget (pgb) en de eigen bijdrage in de ggz worden terug gedraaid. Dit blijkt uit het bezuinigingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie (CU) donderdag overeen gekomen zijn.

Hoe de bezuiniging van 1,6 miljard euro in de zorg precies wordt gerealiseerd is nog niet helder. Mogelijk komt er een nieuw systeem van eigen bijdragen en eigen risico’s met een inkomensafhankelijke component, zodat mensen met een laag inkomen kunnen worden ontzien. In het Concept-stabiliteitsprogramma staat te lezen dat “mensen meer zullen gaan bijdragen aan de stijgende kosten (waarbij lage inkomens voor het eigen risico een compensatie ontvangen via de zorgtoeslag).”

De zorg is extreem ingewikkeld geworden. En bovendien duur en ontoegankelijk. De betrokken bewindslieden hebben donderdagavond overlegd over de bezuinigingen.Het kabinet wil niet bezuinigen op het verplicht eigen risico en wil geen eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts. Wel zijn er plannen om te korten op het basispakket. Zo wordt gekeken naar het persoonsgebonden budget, fysiotherapie, de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg. Door stijgende zorgkosten kampt het ministerie van Volksgezondheid met een tekort van 2,6 miljard euro in 2015.
De PVV van Geert Wilders is tegen een verhoging van het verplicht eigen risico. In het Regeerakkoord is al afgesproken dat het eigen risico in 2012 met 40 euro omhoog gaat. VVD en CDA zien een stijging hiervan wel als een mogelijkheid. Het eigen risico bedraagt momenteel 170 euro per jaar. De partijen denken er onder meer over om de rollator uit het basispakket te halen en een eigen bijdrage te vragen voor medicijnen.

 • In 2013 wordt het begrotingstekort teruggebracht tot 3 procent.
 • De ambtenarensalarissen worden bevroren, behalve die in de zorg.
 • De btw in het hoge tarief gaat van 19 naar 21 procent
 • WW en ontslagrecht worden hervormd
 • De onbelaste reiskostenvergoeding wordt afgeschaft
 • Bezuinigingsplannen in het passend onderwijs, op het persoonsgebonden budget en op natuur worden teruggedraaid. Er komt 200 miljoen euro extra voor natuur
 • Er komt een werkgeversheffing voor hogere inkomens die 500 miljoen euro moet opbrengen
 • Er wordt 1 miljard euro bezuinigd in de zorg door een nieuw systeem van eigen bijdragen en eigen risico’s waarbij de lage inkomens worden ontzien
 • De huidige belastingschijven blijven intact
 • Bezuinigingen op het PGB (persoonsgebonden budget) en passend onderwijs worden teruggedraaid.
 • De accijns op alcohol, frisdranken en tabakswaren wordt verhoogd.
 • De 9-euro-per-recept-regel is geschrapt.
 • Terugdraaien van de eigen bijdrage in de ggz en de bezuinigingen op het passend onderwijs.

 

 

Vorig artikelVoedingsgeneeskunde, tussen feiten en fabels
Volgend artikelANBO blij met terugkeer PGB
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.