Werknemers ervaren drempel in het bespreken van mantelzorg

Array

Slotbijeenkomst Raad van Anders geeft Microsoft nieuwe inzichten ten aanzien van balans werk en zorg
Mantelzorg moet meer bespreekbaar worden op de werkvloer. Dit zal de werkdruk bij mensen met zorgtaken verlagen. Daarnaast kan het bespreekbaar maken van mantelzorg een organisatie verrijken omdat het een beroep doet op het inlevings- en relativeringsvermogen van werkgever en werknemer. Dit zijn belangrijkste inzichten die uit de Raad van Anders van Microsoft, met als thema werk en zorg, kwamen. Vandaag was de slotbijeenkomst van de Raad van Anders, waarin professionals, ondernemers en andere externen uit het werkveld in gesprek gingen met Microsoft om het bedrijf nieuwe inzichten te geven.

Het aantal mantelzorgers zal in de toekomst toenemen
Eén op de acht mensen heeft te maken met mantelzorg, en dit aantal stijgt. Mantelzorg is zorg die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of psychische beperkingen in hun familie, huishouden of sociale netwerk. De druk op de arbeidsmarkt neemt toe in de komende jaren en de vergrijzing zal leiden tot een toenemend beroep op deze naasten om zorgtaken op zich te nemen. De Raad van Anders, met deze keer als leden onder andere de Arbo Unie, Werk & Mantelzorg, Univé en CNV Zorg, boog zich over deze maatschappelijke ontwikkeling. Flexibel werken en verlofregelingen werden ter discussie gesteld, net als oplossingen in regelgeving cultuur en leiderschap.

Mantelzorg minder vanzelfsprekend dan kinderopvang
Veel van de mensen die mantelzorgen, vinden het zwaar om werk en privé te combineren. Uit de inzichten uit de Raad blijkt: Als mantelzorg als normaal wordt gezien, zal dit ook helpen bij de werkdruk. Gonnie Been, manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft: “Mantelzorg blijkt nog niet goed bespreekbaar op de werkvloer. Mensen hebben een drempel om op het werk over hun mantelzorgtaken te vertellen. Reguliere zorg, als het ophalen van de kinderen van school, daarentegen is meer bespreekbaar en makkelijker met het werk te combineren. Er rust dus helaas nog een taboe op mantelzorg, terwijl ik geloof dat wanneer deze zorg bespreekbaar en vanzelfsprekend wordt, je er een mooiere organisatie met mooiere mensen voor terugkrijgt.”

Over de Raad van Anders
De Raad van Anders is voor Microsoft een spiegel. Een groep mensen van binnen en buiten de organisatie kruipt in de huid van Microsoft om te komen tot inzichten die de organisatie helpen met andere ogen naar zichzelf te kijken. Gonnie Been: “We moeten ons keer op keer moeten afvragen hoe we het arbeidspotentieel in Nederland beter kunnen benutten door te innoveren op de manier waarop we werken. Kan flexibilisering van werk daar aan bijdragen? Als Microsoft Nederland willen we graag kijken naar deze vormen van sociale innovatie en de rol die informatietechnologie daarbij speelt.” Eerdere thema’s van de Raad van Anders waren Diversiteit & Inclusiviteit, Ambtenaren en Jongeren.

Bron: Microsoft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen