Koninklijke onderscheiding voor vrijwilliger met verstandelijke beperking

Array

Bennie Hoetink is vandaag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat is bijzonder, want Bennie heeft een verstandelijke beperking en het komt zelden voor dat iemand met een verstandelijke beperking een lintje krijgt. Reden voor deze Koninklijke onderscheiding, die Bennie ontving uit handen van de Lochemse burgemeester Spekreijse, is zijn inzet als vrijwilliger in het verzorgen van de tuin van zijn woonvoorziening, de tuinen van buurtbewoners en van de openbare ruimte. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het maatschappelijk leven in zijn woonplaats Gorssel.

Bennie doet zijn vrijwilligersactiviteiten naast zijn werk bij een sociale werkvoorziening in Zutphen. Daar werkt hij in de plantsoenendienst en in het algemeen onderhoud van zijn woonplaats en de omliggende gebieden.

Alles uit het leven halen
“Bennie is een toonbeeld van de gedachte dat alle mensen – ook die met een beperking – meedoen aan de samenleving”, aldus Margriet Hijweege die het initiatief nam om het lintje aan te vragen. “Hij voert regie over zijn eigen leven, maakt zelfstandige keuzes en laat zien dat hij leeft vanuit eigen kracht, waarden en principes”, vervolgt Hijweege.

“Ondanks zijn beperking haalt Bennie alles uit het leven. Zo is hij bezig een netwerk op te bouwen van mensen die motorrijden met wie hij met grote regelmaat mag meerijden. Op die manier geeft hij vorm aan zijn grote hobby motorrijden, maar brengt hij ook weer andere mensen samen.”

Met pensioen, maar drukker dan ooit
De Koninklijke onderscheiding komt op het moment dat Bennie bijna 65 wordt. Maar met het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd is hij niet van plan om stil te gaan zitten. Bennie gaat als vrijwilliger op een zorgboerderij aan de slag en ook heeft hij duidelijke plannen om zijn werkzaamheden in de buurt voort te blijven zetten.

Aanvraag
De aanvraag van de Koninklijke onderscheiding is ondersteund door Stichting Philadelphia Zorg, die de zorg levert op de woonvoorziening van Bennie, zijn werkgever Delta en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de brancheorganisatie van zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg. Met het aanvragen van het lintje wilden de partijen Bennie de erkenning geven die hij verdient en daarnaast de inclusiegedachte uitdragen. Deze gedachte gaat ervan uit dat alle mensen, ook die met een beperking, meedoen aan de samenleving.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen