Embryo’s in 3D virtual reality op polikliniek

Erasmus MC opent uniek trainingscentrum voor echoscopie met 3D ‘Virtual Embryoscopy’
Erasmus MC opent vandaag het eerste trainingscentrum voor echoscopie met driedimensionale virtual reality techniek op de polikliniek Verloskunde en Prenatale Geneeskunde. Hierdoor wordt het mogelijk de groei en ontwikkeling van een embryo al in de eerste weken van de zwangerschap nog beter in detail te volgen. Ook kunnen de gegevens gebruikt worden voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De aanschaf van de benodigde desktop apparatuur is mede mogelijk gemaakt door het Erasmus MC Vriendenfonds.

De eerste tien weken van een zwangerschap zijn essentieel voor de verdere groei en ontwikkeling van een embryo en de gezondheid van een pasgeboren baby. Met de desktop apparatuur op de polikliniek Verloskunde en Prenatale Geneeskunde is het mogelijk om beelden van een embryo na een echoscopie driedimensionaal als een hologram voor het computerscherm te bekijken. Ook is het mogelijk om doorsneden in het beeld te maken. Hierdoor kunnen de groei en ontwikkeling van een embryo al in het eerste trimester van een zwangerschap nog beter in detail gevolgd worden. Deze nieuwe manier van ‘kijken’ wordt op de polikliniek in eerste instantie gebruikt bij zwangere vrouwen die herhaalde miskramen hebben gehad of een hoog risico hebben op een baby met aangeboren erfelijke aandoeningen. Dit zijn bijvoorbeeld ontwikkelingsproblemen aan het skelet en bijzondere afwijkingen van het zenuwstelsel.

Gynaecoloog en projectleider Niek Exalto is enthousiast over de opening van het eerste echotrainingscentrum: “Met de nieuwe beelden kunnen wij nog nauwkeuriger diagnoses stellen. Ook kan de kennis sneller worden gedeeld en doorgegeven.” Doordat de nieuwe apparatuur op de polikliniek staat kunnen artsen, onderzoekers en verpleegkundigen opgeleid worden om met driedimensionale virtual reality beelden te werken. Belangrijk voordeel van deze techniek is dat het volume van een embryo kan worden bepaald. Exalto: “Dat is een betere maat voor groei dan de lengtemeting alleen.” Ook kunnen de gegevens gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit kan leiden tot nieuwe strategieen in de behandeling van de moeder en het ongeboren kind.

Het principe van de desktop apparatuur is gebaseerd op de I-Space, een speciale 3D bioscoop die in 2005 werd geopend door de afdeling Bioinformatica van het Erasmus MC. Met behulp van een gepolariseerde bril is er een hologram te zien van een object in de ruimte. De arts kan met een virtuele pointer en joystick het driedimensionale object bewegen in de ruimte. Deze speciale 3D bioscoop wordt ook gebruikt door specialismen zoals cardiologie voornamelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Met de opening van het echotrainingscentrum op de polikliniek draagt de techniek direct bij aan een betere patientenzorg.

De aanschaf van de desktop apparatuur is mede mogelijk gemaakt door het Erasmus MC Vriendenfonds, zie voor meer informatie: www.erasmusmcvrienden.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen