Nieuw middel tegen somberheid

Naast een groot aantal chemische middelen die ingezet worden tegen somberheid, is er nu ook een natuurlijk middel op de markt gekomen. Het uit plantaardige stoffen vervaardigde OXTR belooft de aanmaak van oxytocine in het lichaam te stimuleren. Dit hormoon levert een bijdrage aan het geluksgevoel.

Tijdens onderzoek naar de effecten van geconcentreerde extracten (zogenaamde cycloartane glycosides) ten behoeve van het tegengaan van veroudering, bleek dat er bij gebruik ook sprake was van een verhoogde aanmaak van het hormoon oxytocine. Iedereen maakt dit hormoon zelf aan bij positief onderling contact (bijvoorbeeld bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen). Ook bij het geven van complimenten en het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt.

Recent werden de resultaten gepresenteerd van onderzoek naar het tweemaal daags aanbrengen van een spray met oxytocine in de neus bij mannen. Het liefdesleven verbeterde zo sterk dat het middel wordt vergeleken met Viagra. Omdat er aan het direct toedienen van oxytocine bezwaren kleven, lijkt het natuurlijke middel OXTR een heel goed alternatief. Met als voornaamste effect een gunstige invloed op somberheid. “Iedereen kent momenten van neerslachtigheid. Ik hoop van harte dat OXTR op dit gebied haar veelbelovende werking waar gaat maken.” aldus Arjen Gutker de Geus, de ontwikkelaar van het nieuwe middel.