Ouderen met diabetes: standaardbehandeling schiet tekort

Array

Gijs Landman: Mortality predictors in patients with type 2 diabetes
Anders dan bij jongere patienten, neemt de levensverwachting bij oudere patienten met diabetes niet af door een te lage bloeddruk. Ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een afwijkend cholesterol, hebben in deze patientengroep mogelijk een andere betekenis. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Gijs Landman.

Omdat de onderzochte patientengroep zeer divers is (o.m. levensverwachting, ziektebeloop en kwetsbaarheid lopen sterk uiteen), kan de promovendus geen heel stellige conclusies trekken. Niettemin levert het onderzoek aanwijzingen op dat het niet zinvol lijkt alle ouderen met type 2 diabetes op dezelfde wijze te behandelen. Individuele factoren, zoals de conditie van het hart en de levensverwachting, dienen in ogenschouw te worden genomen bij het voorschrijven van bloeddruk- of cholesterolverlagers.

Uit het onderzoek van Landman blijkt verder dat het veelgebruikte diabetesmedicijn metformine de kans op sterfte door kanker mogelijk vermindert. Ook toont de promovendus aan dat de meest gebruikte risicocalculator niet betrouwbaar is. Risicocalculators worden gebruikt om  het risico op overlijden door hartproblemen voor diabetespatienten in te schatten. Deze inschatting is van groot belang in de beslissing of nieuwe medicatie nodig is. Landman ontwikkelde een nieuwe methode die het risico beter voorspelt, onder meer door rekening te houden met de nierfunctie van de patient.

Curriculum Vitae
Gijs Landman (Zwolle, 1980) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Diabetes Centrum Zwolle, in samenwerking met de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Landman werkt inmiddels als internist in opleiding in het LUMC. De titel van zijn proefschrift luidt: “Mortality predictors in patients with type 2 diabetes.”

Datum:09 mei 2012 Tijd:14:30

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:prof.dr. H.J.G. Bilo en prof.dr. R.O.B. Gans

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen