Promotie: Interacties van Streptococcus suis met het aangeboren immuunsysteem

Array

Paul Wichgers Schreur onderzocht de interacties tussen de bacterie Streptococcus suis en het aangeboren immuunsysteem. De promovendus ontdekte dat lipoproteïnen (een soort eiwitten) een zeer belangrijke rol spelen in de herkenning van S. suis door het aangeboren immuunsysteem. S. suis veroorzaakt ernstige, soms dodelijke infecties bij varkens. In enkele gevallen springt de bacterie ook over naar mensen, met niet minder heftige gevolgen, zoals hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking en bloedvergiftiging.

Vooral biggen in de leeftijd van 3-6 weken zijn erg gevoelig voor een infectie met S. suis. Op nagenoeg alle varkensbedrijven wereldwijd zijn één of meerdere van de in totaal 33 bekende S. suis-serotypen (varianten) aanwezig. De huidige vaccinatiestrategie, toegepast bij varkens, biedt alleen bescherming tegen S. suis-stammen behorende tot hetzelfde serotype dat is gebruikt voor de vaccinproductie. Er is dus behoefte aan een serotype-overkoepelend vaccin.

Het aangeboren immuunsysteem speelt hoogstwaarschijnlijk een sleutelrol in de ontwikkeling van immuniteit tegen meerdere S. suis-serotypen. Wichgers Schreurs onderzoeksresultaten laten zien dat lipoproteïnen een zeer belangrijke rol spelen in de herkenning van S. suis door het aangeboren immuunsysteem. De promovendus bracht ook de eigenschappen van een specifiek lipoproteïne (TroA lipoproteïne) in kaart. Het lipoproteïne blijkt een rol te spelen bij het transport van mangaan, een belangrijke voedingsstof voor S. suis. Bij studies met muizen bleek dat ze niet ziek werden van bacterien zonder dit eiwit. Omdat het immuunsysteem ook nog eens antistoffen aanmaakt tegen TroA, is dit eiwit een potentieel bruikbare vaccincomponent.

Daarnaast heeft Wichgers Schreur gekeken naar de reactie van S. suis bacterien op het eiwit lysozym. Dit eiwit werkt antibacterieel, maar sommige bacteriesoorten hebben mechanismen ontwikkeld waardoor ze resistent zijn voor de werking van dit eiwit. Wichgers Schreur heeft een aantal van deze mechanismen van S. suis ontrafeld. Ook deze mechanismen zijn mogelijk goede aanknopingspunten bij het ontwikkelen van nieuwe antibacteriele middelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR in Lelystad.

Datum en tijd:    15/5/2012 14:30
Locatie:    Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus:    Paul Wichgers Schreur
Faculteit:    Faculteit Diergeneeskunde
Proefschrift:    Interactions of Streptococcus suis with the innate immune system
Promotor 1:    Prof. dr. J.P.M. van Putten
Promotor 2:    Prof. dr. M.A. Smits
Copromotor 1:    Dr. H.E. Smith
Copromotor 2:    Dr. J.M.J. Rebel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen