SPECIALE AANDACHT VOOR DE LONGWEEK IN KRING-APOTHEEK

Gratis COPD risicotest bij Kring-apotheek
Van 7 tot en met 12 mei is het Longweek bij Kring-apotheek. De Kring-apotheker laat zien welke zorg hij verleent aan klanten met een longaandoening. Tijdens de Longweek kunnen klanten zich laten testen op hoeveel risico zij lopen op COPD. Ruim 300.000 Nederlanders lopen zonder het te weten risico op een ernstige longaandoening.

De Longweek
Van 7 tot en met 12 mei staan de longen centraal bij de Kring-apotheek. Iedereen kan langskomen met vragen over longaandoeningen en gezondheid. Klanten met een longaandoening die medicatie gebruiken kunnen zich laten informeren tijdens  een adviesgesprek. In dat gesprek bespreekt de apotheker samen met de patient de medicatie, herhaalt eventueel de inhalatie-instructie en beantwoordt andere vragen. Bij COPD-patienten bekijkt de apotheek samen met de patient of er sprake is van een verminderde voedingstoestand (te laag gewicht of ongewenst gewichtsverlies).

Kortademigheid, vaak benauwd en veel hoesten. Mensen wijten het aan het weer, aan stress of de leeftijd. Maar in veel gevallen is er meer aan de hand en lopen ze een groot risico op COPD, een ernstige chronische longaandoening. Om de afname van de longfunctie te vertragen, is een zo vroeg mogelijke behandeling uiterst belangrijk. Daarom kunnen alle klanten tijdens de longweek een gratis COPD risicotest doen bij  Kring-apotheek.

COPD risicotest bij Kring-apotheek
Met de COPD risicotest ziet de klant binnen een kwartier hoe hij of zij ervoor staat. Vervolgens krijgt de klant direct hulp en antwoord bij vragen. Ook voor mensen die al de diagnose COPD of astma hebben, is er genoeg reden om naar de apotheek te komen, bijvoorbeeld voor een controlegesprek. Hierbij staat het correct gebruiken van de medicijnen centraal. De inhalatietechniek wordt bekeken en waar nodig opnieuw geoefend.

Wat is COPD?
COPD is een chronische longziekte. Mensen met COPD hebben chronische ontstekingen in de longen die blijvende schade veroorzaken. Hierdoor moeten mensen met COPD vaak hoesten en zijn ze benauwd en kortademig. Bij de eenvoudigste activiteiten, zoals traplopen, werken of aankleden komen COPD-patienten al adem tekort. COPD is ongeneeslijk.

In Nederland is van zo’n 320.000 mensen bekend dat zij COPD hebben. Nog eens 300.000 mensen hebben een zeer groot risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Veel van hen kunnen, mede dankzij het gebruik van medicijnen en de zorg van hun apotheker, een zo normaal mogelijk leven blijven leiden.

Een op de vier mensen met COPD heeft een verminderde voedingstoestand (te laag gewicht of ongewenst gewichtsverlies). Door een verminderde voedingstoestand neemt de hoeveelheid spieren af, waardoor het ademhalen en bewegen nog moeilijker wordt.

bron: Kring Apotheek