Onderzoek naar de verspreiding van de bof

Array

In Pannerden, gemeente Rijnwaarden, is eind maart een uitbraak van bof geconstateerd. GGD Gelderland-Midden is samen met het RIVM een onderzoek gestart naar de verspreiding van bof bij deze uitbraak. Het onderzoek spitst zich toe op de bezoekers van een themafeest in jongerensoos de Duim in Pannerden.

De rol van de GGD
Via de huisarts werd GGD Gelderland-Midden geïnformeerd dat ruim 20 mensen in Pannerden verschijnselen van de bof hadden. Deze diagnose is door laboratoriumonderzoek bevestigd.

Bof is een meldingsplichtige ziekte in het kader van de Wet Publieke Gezondheid. De GGD heeft vanuit haar verantwoordelijkheid voor infectieziektebestrijding, bron- en contactonderzoek gedaan. De ziekte bof is met name vastgesteld bij jong volwassenen en er lijkt een verband te zijn met een bezoek aan een themafeest, begin maart, in jongerensoos de Duim in Pannerden.

Het online onderzoek
In overleg met het RIVM is besloten een uitbraakonderzoek te starten onder bezoekers van dit themafeest in jongerensoos de Duim. Doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in de risicofactoren die samenhangen met het krijgen van bof. Alle jongeren die het themafeest bezochten wordt gevraagd een online vragenlijst in te vullen. De resultaten van het onderzoek zullen aan het begin van de zomer bekend zijn.

Bof
Bof is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het bofvirus. De ziekte begint vaak met koorts en een pijnlijke dikke wang, waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Door hoesten en niezen komt het virus in de lucht en kan het verspreid worden. Ook via speeksel (zoenen) kan de bof overgedragen worden.

In Nederland worden alle kinderen via het rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen de bof. Door deze vaccinaties ontstaat er meestal een goede bescherming tegen de ziekte. Ondanks vaccinatie tegen bof kun je toch ziek worden. Het gaat dan meestal om een lichtere vorm van bof.

Net als in 2010 en 2011 heerst ook dit voorjaar bof in Nederland in verschillende steden, voornamelijk onder gevaccineerde studenten. Steeds vaker worden er echter ook uitbraken gezien onder niet studerende leeftijdgenoten en scholieren in de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs.

bron: Hulpverlening Gelderland Midden

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen