‘Pessimisme ongezond voor hartpatiënten’

Pessimistische patienten lopen een groter risico op gezondheidsproblemen nadat ze een inwendige defibrillator hebben gekregen dan patienten met een positieve kijk op het leven.
Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Psychologe Susanne Pedersen en haar team volgden een jaar lang 383 patienten, waarvan 80 procent mannen.

Zij kregen een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD), een apparaatje dat het hartritme bewaakt. Het stimuleert het hart met een elektrische schok als het hartritme levensbedreigend is. Voordat dat ICD geïmplanteerd werd, vulden de deelnemers een vragenlijst in om hun gezondheid in kaart te brengen.

Daarnaast werd bekeken of de patienten een type D-persoonlijkheid hebben. Mensen met dit type persoonlijkheid ervaren veel negatieve emoties en delen die niet met anderen. Bijna een kwart van de deelnemers aan het onderzoek behoorde tot het D-type.

Meer pijn
Elke drie maanden werd de gezondheid van de patienten geevalueerd met dezelfde vragenlijst als aan het begin van het onderzoek. Na een jaar bleek dat de type D-patienten een minder goede gezondheid en meer pijn rapporteerden.

Ook hadden zij meer moeite met hun dagelijkse taken, functioneren op het werk en omgaan met anderen.

​Kwaliteit van leven
Pedersen adviseert artsen om naar de persoonlijkheid van hun patienten te kijken, zodat ze rekening kunnen houden met hun psychologische kwetsbaarheid. Daarnaast is het belangrijk dat artsen benadrukken dat het met de meeste mensen met een ICD goed gaat, maar dat hun kijk op het leven essentieel is in hoe het ze zal vergaan.

“Hartziektes en het krijgen van een ICD zijn belangrijke gebeurtenissen, maar je kunt met een ICD een normaal leven leiden. Het is de kunst om dingen te doen die je belangrijk vindt en waar je plezier en geluk uithaalt.

Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar je daar bewust van zijn en eraan werken – indien nodig met hulp van de gezondheidszorg – kan patienten een goede kwaliteit van leven verschaffen”, aldus Pedersen.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen