Achtergrondstudie uitgebracht bij het advies De bomen en het bos: de patiënt, zijn vraag en het land

De RVZ heeft aan Vilans gevraagd om een aantal initiatieven in kaart te brengen waarbij zorg en welzijn met elkaar samenwerken met als doel een adequaat antwoord te geven op vragen van burgers of patienten.

Veel burgers met gezondheidsproblemen hebben ook vragen op het gebied van leefstijl, zoeken hulp in verband met hun beperkingen, of hebben te maken met sociale, financiele of opvoedingsproblemen. Met de vele zorgverlenende instanties is het voor hen vaak lastig hun weg te vinden naar de juiste zorg en is er risico op versnippering van zorg en ondersteuning. Hiervoor is van belang dat voorziening laagdrempelig zijn, goed en efficient georganiseerd, en gericht op het ondersteunen van mensen om de regie over hun leven te nemen.

De RVZ heeft aan Vilans gevraagd om een aantal initiatieven in kaart te brengen waarbij zorg en welzijn met elkaar samenwerken met als doel een adequaat antwoord te geven op vragen van burgers of patienten. Deze arrangementen zijn systematisch beschreven en het rapport biedt daarmee een uniek overzicht. Bij de selectie van initiatieven is gestreefd naar een breed overzicht. De voorbeelden zijn dan ook zeer verschillend van aard, van wijkschakelteams tot een wijkgericht gezondheidscentrum, en van een inloopspreekuur door praktijkondersteuners tot een digitaal Zorgportaal.

Dit rapport sluit aan op de ‘Handreiking voor de opzet van de inloopfunctie’ van Vilans (jan 2012, www.vilans.nl) . Deze handreiking is bedoeld om professionals in zorg, welzijn en publieke gezondheid te inspireren tot het realiseren van een goede afstemming tussen zorg, welzijn en diensten en hen helpt bij de opzet van een laagdrempelige voorziening in de wijk. Deze handreiking is gebaseerd op de ervaringen van acht voorbeelden van deze wijkgerichte laagdrempelige voorzieningen die door Vilans zijn onderzocht.

bron: RVZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen