Effectiviteit van kunststof matje tegen verzakking

Met de vergrijzing neemt het aantal operaties bij verzakking van de bekkenorganen fors toe. Gynaecoloog Fred Milani belicht in zijn promotieonderzoek de chirurgische behandeling van een verzakking met ‘mesh’, een kunststof matje. De effectiviteit van deze behandeling hangt af van de locatie van de verzakking. Bij een verzakking van de vagina-achterwand werkt een chirurgische behandeling zonder mesh ook zeer goed. Risicofactor voor terugval is de initiele grootte van de verzakking.

Bij een verzakking van de vaginatop blijkt een synthetische mesh over zowel de voor-, top- als achterwand van de vagina zeer effectief. Milani onderzocht ook het effect van de behandeling op het seksueel functioneren. Er blijkt op dit punt geen verschil te zijn tussen een behandeling met een synthetische mesh en herstel met lichaamseigen weefsel. Wel is er een verband tussen  mesh exposure”  – het zichtbaar worden van het kunststof matje in de vagina – en verslechtering in seksueel functioneren. Het gebruik van een gedeeltelijk oplosbare synthetische mesh geeft vergelijkbare anatomische resultaten als niet-oplosbare mesh. Voordeel van de oplosbare variant is dat het opvallend weinig bijkomende pijn  geeft bij het vrijen.

woensdag 16 mei 2012

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
de heer drs. A.L. Milani

Promotors
prof. dr. M.E. Vierhout

Titel promotie
Optimizing outcomes of vaginal Prolapse surgery with and without mesh

Biografie
Fred Milani (Dordrecht, 1955) studeerde Geneeskunde in Antwerpen en Rotterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, in samenwerking met het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice van het UMC St Radboud. Hij werkt als gynaecoloog in het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft, met als subspecialisatie urogynaecologie.

bron: RU

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen